Újabb razziát hirdettek a zsebszerződések ellen

agrarszektor.hu
Tizenhat büntetőeljárást indított a nyomozó hatóság tavaly év eleje óta termőföld jogellenes megszerzésének gyanúja miatt. Az ügyészség és a rendőrség is képzi munkatársait annak érdekében, hogy a július elsején hatályba lépő új Büntető törvénykönyvet hatékonyan alkalmazhassák - tudta meg a Magyar Nemzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyomozó hatóságok a termőföld jogellenes megszerzésének gyanújával 16 büntetőeljárás keretében jártak el, jellemzően a Vidékfejlesztési Minisztérium bejelentései alapján - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a Magyar Nemzettel.

Az ORFK összesítése szerint hét ilyen eljárás van folyamatban Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Vas és Zala megyében.
"Napi rendszerességgel érkeznek a tárcához zsebszerződésekkel kapcsolatos bejelentések, köztük sok önfeljelentés is. Ezeket automatikusan továbbítják a megyei rendőr-főkapitányságokra" - mondta el a lapnak Budai Gyula, a VM politikai államtitkára.

Az államtitkár szerint a július elsején hatályba lépő új Büntető törvénykönyv szabályai alapján a hatóságok sokkal eredményesebben léphetnek majd fel a zsebszerződések ellen. Ettől kezdve ugyanis maga a cselekmény - vagyis a jogszabályok megkerülésével, a szerzési tiltások áthágása érdekében megkötött termőföld-adásvételi szerződések létrejöttében való részvétel - válik büntethetővé. Akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az a személy, aki ilyen zsebszerződés létrejöttében vesz részt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?