Zsebszerződések: 12 ügyészi per a bíróságokon

Főleg a VM jelent földügyben az ügyészségnek. Veszprém és Zala megyében lehet a legtöbb külföldi zsebszerződés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Eddig tizenkét esetben indítottak pert az ügyészségek zsebszerződés gyanús földadásvételi ügyletek miatt. Az ügyészek a bíróságoktól a semmisség megállapítását kérték, mert a megállapodások a hatályos földtörvény - főként külföldiekre vonatkozó - tulajdonszerzési korlátozásaiba ütköztek. Az ügyészségekhez a legtöbb bejelentést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tette, de országgyűlési képviselő és magánszemély is kért már vizsgálatot. A megkeresések szerint a legveszélyeztetettebb zsebszerződéses területnek Veszprém és Zala megye számít. A feltárt ügyek azonban összesen alig 65 hektárt érintenek, miközben egyes becslések szerint már egymillió hektár kerülhetett illegálisan külföldi tulajdonba.

Összesen 43 kérelem érkezett az ügyészségekhez zsebszerződés-gyanús ügyletekre hivatkozva, illetve ügyészi intézkedéseket szorgalmazva 2012 eleje, a földtörvény tulajdonhoz kapcsolódó egyes passzusainak legutóbbi megváltoztatása óta. Merhej Raulla, a Legfőbb Ügyészség helyettes szóvivője az agrarszektor.hu-nak elmondta: a kérelmek többsége a Vidékfejlesztési Minisztériumtól érkezett, míg néhány bejelentés országgyűlési képviselőtől származott, és előfordult az is, hogy állampolgár kért ügyészi vizsgálatot.

A megkeresésekből megállapítható, hogy a bejelentők elsősorban Veszprém és Zala megyében gyanítottak olyan szerződéseket, amelyek szerintük a termőföldről szóló törvény korlátozó vagy tiltó rendelkezéseibe ütközhettek, de előfordultak ilyen sejtések Somogy, Baranya, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

A kérelmek nagyobb részét az ügyészségek elutasították, mert a kifogásolt szerződések nem ütköztek jogszabályba, vagy például a külföldi szerződő fél a megállapodás időpontjában már magyar állampolgár volt. Nyolc ügyben a kérelmek elbírálása még folyamatban van, további 12-ben viszont az ügyészek bírósághoz fordultak és pereket indítottak a tulajdonszerzési korlátozásba ütköző szerződések semmisségének megállapítására. Jogi személyekkel kapcsolatban három, természetes személyeket érintő ügyben egy, haszonélvezeti jog törvénysértő alapítása miatt pedig nyolc per indult.

A bírósági eljárások együttesen 64,5 hektár nagyságú termőföldet érintenek. Az ügyészség állampolgári bejelentés alapján vizsgálta például azt a 2450 négyzetméter nagyságú, "szántó és gazdasági épület" megjelölésű hévízi zártkerti ingatlanra megkötött adásvételi szerződést, amellyel összefüggésben a magyar állampolgárságú vevő végrendeletet is készített és úgy rendelkezett, hogy halála esetén az ingatlant 1/1 tulajdoni arányban osztrák állampolgár örökölje meg. A Keszthelyi Járásbíróság előtt folyamatban lévő perben a kereseti kérelem arra irányul, hogy a bíróság állapítsa meg: a felek között létrejött adásvételi szerződés a külföldiek tulajdonszerzésére vonatkozó korlátozó rendelkezés megkerülésével köttetett, ezért semmis.

A Veszprém Megyei Főügyészség illetékességi területén az ügyész nyolc keresetet terjesztett elő a Pápai Járásbíróságon, mert osztrák és német állampolgárok javára holtig tartó haszonélvezeti jogot biztosított az eladó 2002. január elsejét követő szerződéseivel. A termőföldről szóló törvény viszont 2002-től tilalmazza, hogy a termőföldekre szerződésekkel haszonélvezeti és használati jogot lehessen alapítani, ezért az akkortól létrejött kontraktusok jogszabályba ütköznek és érvénytelenek.

A közelmúltig két olyan perben hoztak ítéletet, amelyek a jogi személyeket érintő, tulajdonszerzési korlátozásokba ütköző szerződések semmisségének megállapítására irányultak - mondta Merhej Raulla. Ezeket a pereket a Zala Megyei Főügyészség indította, de az ítéletek még nem jogerősek.

Itt a csalók, hol a csalók?
Az eddig felderítési eredményekből az látszik, hogy az ügyészségeknek nem sikerült "tipikus" zsebszerződéseket felderíteniük - vélik földpiaci szakértők. Szerintük ugyanis azok a megállapodások minősülhetnek valódi zsebszerződéseknek, amelyek kifejezetten azért születnek, hogy a felek a termőföldeket külföldi tulajdonba játsszák át. A most bíróság előtt lévő ügyekből viszont inkább az derül ki, hogy a megállapodást létesítők azért kötöttek jogszabálysértő szerződéseket, mert nem ismerték az aktuális rendelkezéseket. Ettől persze a megállapodások törvénybe ütközők és érvénytelenek lehetnek, de nagy zsebszerződéses fogások továbbra sincsenek. Pedig egyes becslések szerint elérheti az egymillió hektárt is annak a földterületnek a nagysága, amelyet illegális adásvételekkel külföldiek "szerezhettek meg", de ezek a sokkal jelentősebbnek tűnő ügyletek változatlanul homályban maradtak.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?