Horribilis árat fizetnek a magyar földekért az osztrákok

agrarszektor.hu
A gazdák nem bírják a versenyt a nyugati megyékben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Irreálisan nagy bérleti díjat kínálnak osztrák bérlők a magyar földekért a nyugati határszélen - állítják hazai gazdálkodók. Az osztrák ajánlatokkal a magyar termelők nem tudnak, vagy nem akarnak versenyezni, ezért előhaszonbérleti jogosultságuk gyakorlásától is elesnek. A piacinál jóval nagyobb bérleti díjakat egyesek újabb "zsebszerződés gyanús technikának" tartják, amely a magyar termőföldek tiltott megszerzésére irányul.

Miközben javában zajlik az osztrákokkal vívott diplomáciai háború a zsebszerződések ügyében, a magyar földhöz ragaszkodó külföldiek gőzerővel igyekeznek legalizálni korábbi ügyleteiket - írja a Magyar Nemzet. Az ezekben közreműködő hazai ügyvédeket pedig, úgy tűnik, a büntető törvénykönyv szigorítása sem hatja meg.

Az ország nyugati, határszéli megyéiből egyes gazdálkodók arra hívták fel a figyelmet, hogy akadnak olyan külföldi - jellemzően osztrák - földbérlők, akik nyíltan és szándékosan olyan díjat ajánlanak, amelyet a helyiek nem tudnak vagy nem is akarnak kifizetni, hiszen az adott terület megműveléséből az nem gazdálkodható ki. A laphoz számtalan ilyen szerződést juttattak el a jogszabályok által garantált elővásárlási vagy előhaszon-bérleti joguktól megfosztott gazdálkodók. Ezekben az idén kötött megállapodásokban jellemzően irreális árak szerepelnek, a bérlők vagy vásárlók pedig külföldön született polgárok.

Az utóbbi időszakban magyar társas vállalkozások is felhajtották a hazai földbérleti díjakat, hogy elkerüljék a májustól hatályos földforgalmi törvény kedvezőtlen hatásait. Az új jogszabály ugyanis jelentősen korlátozza majd a cégek földbérleti lehetőségeit, ezért a társaságok igyekeztek meghosszabbítani meglévő hasznobérleti szerződéseiket, és ezért hajlandók voltak többet is ígérni a tulajdonosoknak.

Míg 2012-ben még mintegy 40 ezer forint volt a hektáronkénti átlagos bérleti díj, addig tavaly év végén ez már 40-50 ezer forintot tett ki. Sok esetben azonban a hektáronkénti díj most már megyegyezik az uniós terület alapú támogatások mértékével, amelyek tavaly már 70 ezer forinthoz közelítettek hektáronként. Egyes területeketért azonban hírek szerint már 100 ezer, vagy a feletti összegeket is hajlandók fizetni egyes bérlők, és ezek közé tartozhatnak az osztrák gazdálkodók is.

Nagyon durva vita Magyraország és Ausztria között
Mint ismert, az elmúlt hónapokban a magyar és az osztrák agrárminiszter vérre menő csatát vívott amiatt, hogy a tavaly elfogadott új földforgalmi törvény május elsejétől visszamenőleges hatállyal is megszüntetné a termőföldre korábban bejegyzett haszonélvezeti jogokat. Ezt ugyanis a külföldiek esetében a magyar kormány tiltott földtulajdonszerzésre irányuló, zsebszerződéses ügyleteknek minősíti. Ausztria válaszlépésként a magyar földforgalmi törvényt az Európai Bizottság (EB) elé "vitte", amely jelenleg tanulmányozza a jogszabályt. Egyes kiszivárgott hírek szerint azonban nem kizárt, hogy az EB talál majd kivetnivalót a jogszabályban.

Pár nappal ezelőtt életbe lépett a jogszabályok kijátszására irányuló zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról szóló új törvény. Ezt követően az ilyen ügyletben részt vevőknek egy hónapjuk van arra, hogy önként megszüntessék a jogsértő helyzetet. Ha ezt nem teszik meg, s később a hatóságok derítik fel az ilyen cselekményeket, akkor az abban résztvevők - beleértve az ügyvédeket - a tettükért egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A büntető törvénykönyv erről szóló módosítása május másodikán lép hatályba.

A csütörtök óta érvényes, zsebszerződésekre vonatkozó jogszabály minden jogosultságot megad az ügyészeknek ahhoz, hogy hatékonyan járhassanak el a felderítés során. A kormány ezzel kapcsolatos szándékait már az érintettek is érzékelhették - erre enged következtetni a tény, hogy jelentősen felpezsdült a földpiac a nyugati határszélen. Ugyanakkor a reakciók meglepők, mivel nem a büntetőjogi felelősségre vonástól való félelem dominál, az érintettek inkább a korábbi jogsértő állapot legalizálására törekednek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?