Az Alkotmánybíróságon támadná meg a földadót a Jobbik

agrarszektor.hu
Székely László ombudsmanhoz fordul a Jobbik a földadó kivetését is lehetővé tévő települési adó miatt. A párt azt kéri, hogy az ombudsman kezdeményezze: az Alkotmánybíróság mondja ki a jogszabály alaptörvény-ellenességét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A párt azt szorgalmazza Székely Lászlónál, hogy kezdeményezze a települési adó kivetését lehetővé tevő jogszabály alaptörvény-ellenességének kimondását az Alkotmánybíróságnál - jelentette be az MTI szerint Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője

Az ellenzéki politikus egyúttal arra szólította fel az önkormányzatokat, hogy ne vezessenek be települési adót, a Fideszt pedig a vonatkozó törvény megsemmisítésére kérte. A települési adó "egyik mutációjaként" hivatkozott a földadóra, kiemelve: téved a földművelésügyi államtitkár és a kormánypárti képviselők, amikor azt mondják, hogy mezőgazdasági vagy egyéni vállalkozókat, őstermelőket nem lehet megadóztatni, s év közben nem lehet adót emelni.

Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a települési adóval "életveszélyes fegyvert" adott az önkormányzatok kezébe, ami visszafelé is elsülhet. Úgy fogalmazott, hogy az adó nem érintené azon külföldieket, akik zsebszerződésekkel jutottak hozzá mintegy 1 millió hektár földhöz, viszont jelentősen sújtja a kisembereket.

Mint ismert, a földadó kivetésének lehetőségét az idénre vonatkozó adótörvények múlt évi módosításával teremtette meg a parlament. Az elmúlt hetekben számos nyilatkozat látott napvilágot arról, hogy eddig mennyi önkormányzat élt az új adóztatási lehetőséggel. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az önkormányzatok várhatóan jövőre vezetnének be tömegesen földadót, ha addig e lehetőség hatályban marad.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?