Kevés a magyar föld? - Macedóniában kell bérelni

agrarszektor.hu
Magyar agrárcégek is indulhatnának azon a pályázaton, amelyet Macedónia ír ki mintegy 4000 hektár ottani terület bérleti jogára - jelentette ki szkopjei tárgyalásai után Budai Gyula miniszteri biztos. Szerinte számos területen lehetne fejleszteni a magyar-macedón agrár-együttműködést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar agrárvállalkozások számára számos lehetőség nyílik a nyugat-balkáni országban - szögezte le az MTI szerint Szkopjéban Budai Gyula. Példaként említette, hogy mintegy 4000 hektáros terület bérleti jogára írnak ki rövidesen pályázatot Macedóniában, várva a mezőgazdasági, valamint a termelő cégek jelentkezését. A kétoldalú együttműködésre különösen alkalmas terület lehetne az akvakultúra, a sertés- és a baromfitartás, a vízügy, az öntözés és a vetőmag-termesztés is.

A miniszteri biztos szerint Macedónia befektetést, tudást és segítséget vár az állategészségügyben is, főleg az állati eredetű hulladékok (tetemek) megsemmisítésében. Ezen a területen a magyar ATEV piaci részvétele is elképzelhető. Az öntözési technológiák átadásában szintén jó lehetőségek mutatkoznak a magyar cégek számára, mivel Macedónia is küszködik a klímaváltozás negatív következményeivel.

Szkopjéban már működik magyar kereskedőház, amelynek feladata a két ország vállalatai közötti együttműködés előmozdítása, ösztönzése. A közös vállalatok létrehozására 134 millió eurót biztosít az Eximbank. A miniszteri biztos szólt arról, hogy még az idén megállapodás jöhet létre a két ország agráregyetemei között egy diákcsere programról, ezen a két ország szakértői már dolgoznak. Fejlődhetnek a kapcsolatok a gazdasági kamarái között is, ezt főként a kétoldalú szakember-találkozókkal mozdíthatják elő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?