Lázár: Orbán Viktor utasította az agrárminisztert a magyar földek miatt

agrarszektor.hu
Orbán Viktor miniszterelnök utasította Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy a tárca dolgozzon ki új jogi eszközöket a külföldiek magyarországi földszerzésének megakadályozása érdekében. A mára kialakult helyzet előzménye, hogy az Európai Bíróság a napokban olyan állásfoglalást hozott, amely szerint a külföldiek földszerzését is szabályozó magyar földforgalmi törvény nem felel meg az uniós jogi normáknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csatát vesztettünk - kommentálta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfós tájékoztatóján azt az állásfoglalást, amelyet a napokban hozott meg a 2014-ben hatályba lépett magyar földtörvényi szabályozással kapcsolatban az Európai Bíróság (EB). A luxembourgi testület egy konkrét per kapcsán úgy foglalt állást, hogy Magyarország az uniós joggal ellentétes módon szüntetett meg 2014-ben olyan haszonélvezeti jogokat, amelyeket korábban külföldi állampolgárok javára jegyeztek be magyar termőföldekre a hazai ingatlannyilvántartásban.

Lázár János szerint az EB állásfoglalása alapján ismét megnyílhatna a lehetőség az uniós állampolgárok magyarországi földszerzései előtt, de Orbán Viktor utasította a földművelésügyi minisztert, hogy a tárca minden jogi eszközt vegyen igénybe a külföldi földvásárlások megakadályozása érdekében. Új jogi lépések várhatók - tette hozzá a miniszter.

A kormány, illetve a parlament a 2014-től hatályos földforgalmi törvénnyel, illetve a nem közeli hozzátartozók haszonélvezeti jogának megszüntetésével a korábban kötött zsebszerződéseket akarta felszámolni, amelyek Lázár János szerint - a haszonélvezeti jogokon keresztül - összesen 600 ezer hektár termőföld külföldi megszerzését tették volna lehetővé. A kabinet a magyar területeket magyar tulajdonban kívánja tartani, miközben Brüsszel mindent megtesz annak érdekében, hogy külföldiek, illetve külföldi nagyvállalatok Magyarországon is földet vehessenek - húzta alá a miniszter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?