Pénzügyi befektetők hajtják fel a föld árát

agrarszektor.hu
A handelsblatt.com videójában arról beszélnek, hogy Kelet-Németországban 5 ezer hektárosnál is nagyobb agrárüzemek uralják a régiót. Mögöttük nagy családi cégbirodalmak és befektetési alapok állnak. Az itteni kisebb gazdaságok aggódva figyelik a folyamatot, leginkább azért, mert a föld kezd megvásárolhatatlanul drága lenni a számukra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A folyamat a gazdasági válsággal kezdődött, amikor a nagybefektetők értéktartó terméket kerestek, és ezt a földben találták meg. Ez persze felhajtotta az árakat a termőföld- és a bérleti piacon is" - magyarázza a videóban egy marhatartó gazda, Reinhard Jung. Hozzáteszi: "Ez egyfelől azt jelenti, hogy gyarapodott a vagyonunk - ami nem vigasztal minket, hiszen nem eladni akarjuk, hanem művelni a földet -, másrészt elesünk attól a lehetőségtől, hogy bővíthessük a  gazdaságunkat."

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A nyugat-németek csaknem 30 évvel a Fal leomlása után is rácsodálkoznak a szocializmus gazdaságméreteire. A riporter egy 15 ezer hektárnál is nagyobb területet művelő társaságtól megtudja, hogy ez nagyjából 170 millió eurós földvagyont jelent, azaz egy hektár 11,3 ezer eurót kóstál a régióban, magyar pénzben 3,6 millió forintba kerül. Ez nem is sok a hajdúsági árakhoz mérten.


Egy másik megkérdezett "kisgazda" is 800 hektárral rendelkezik, amit a rendszerváltáskor a felbomló téesztől vett meg. Hozzáteszi, akkoriban még számonkérték a mezőgazdasági szaktudást, képzettséget a vásárlótól, ma viszont már csak az anyagiak számítanak.

Ma már a hajdani NDK szántóterületének 25 százaléka pénzügyi befektetők kezében van

- derül ki a kisfilből. A helyiek amiatt is dühösek, mert úgy érzik, az idegeneknek nincs kapcsolatuk a régióval, a bérmunkát is számukra ismeretlenek szolgáltatják a társaságoknak. "Számukra az agrárportfólió csak egy biztosíték a gazdasági válságok idejére" - hangzik el.

A magyar földtörvény - éppen a nehezen ellenőrizhető tulajdonosi háttér miatt - nem teszi lehetővé gazdasági társaságok számára a földszerzést, és maximalizálja az egy gazdaság által művelhető földterületet. A szigorú szabályozás épphogy csak fékezi a birtokkoncentrációt, a legnagyobb földesurak 30 ezer hektárnál is több szántóval rendelkeznek.

Egyébként nemcsak a föld drágult meg az utolsó pénzügyi krízis idején. A világ minden gazdája szemtanúja lehetett a terményárak robbanásának, amikor a tőzsdecápák - otthagyva az aranyat - búzával, kukoricával, szójával kezdtek el bizniszelni az árupiacon. Ennek máig érezhető a hatása a mezőgazdasági árakra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?