Mészáros Lőrinc Romániában terjeszkedik: Itt a következő 1300 hektár!

agrarszektor.hu
Mészáros Lőrinc idehaza már lekörözte az eddigi legnagyobb földbirtokost, Csányi Sándort, most pedig a szomszédos országban kezdett földvásárlásba. A Talentis Agro Zrt. ugyanis nemrég tulajdonosa lett 1290 hektárnyi földnek Romániában - értesült a 24.hu.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mészáros-csoport agrárérdekeltségeit összefogó Talentis Agro Zrt.-t tavaly februárban alapította Mészáros Lőrinc és felesége, Kelemen Beatrix. A holding mérlegbeszámolója alapján tudható, hogy a cég 100 százalékos tulajdonosa a Bihar megyei Margittán (Marghita) bejegyzett Farmland Development Srl-nek. A 24.hu értesülései szerint a romániai közlönyben január 29-én jelent meg, hogy

a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért megvette a holland tulajdon lévő, csaknem 1300 hektárral rendelkező Farmland Development Srl-t.
Orbán Viktor mniszterelnök, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc üzletemberek és Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter, illetve Mészáros Beatrix (Fotó:MTI Koszticsák Szilárd)

Az ügylet lebonyolításában a Talentis Agrót a holdingcég vezérigazgatója, Csák Gyula képviselte. Az eladó a Farmland Development egyetlen tulajdonosa, a Van Den Heerik Agricola volt, amelyet 2006-ban alapított a holland illetőségű Hendrik Van Den Heerik és Huibers Van Den Heerik Neeltje Jacoba. A Farmlandot a hollandok 2015-ben alapították, de az elmúlt éveket vagy veszteséggel, vagy minimális profittal zárta. A földvásárlás pusztán beruházás volt a tulajdonsok életében.

A Farmland néhány év alatt szedte össze a több mint ezer hektárt. A 24.hu arra célozgat, hogy talán magyarországi megbízást kaptak erre, amit a  földek elhelyezkedéséből vezetnek le. Ha strómanként léptek az ügyletbe, akkor a Talentis Agro ügyesen manőverezett, hiszen egy holland vásárló nem szúr szemet Romániában, földvásárláson kapott magyar céget viszont a média és a román politikusok egyaránt szétcincálnának - írják indokként.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

2014-ben, amikor Magyarország szigorított a földszerzés szabályain, Románia lazított rajta. Az EU-tagállamok, az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai, cégei szabadon vásárolhatnak termőföldet, erdőt. Egyetlen feltétel, hogy az eladó a helyi polgármesteri hivatalnál 30 napig hirdesse értékesítési szándékát, mert a román állampolgároknak, az értékesítendő föld társtulajdonosának, a szomszédos termőföld tulajdonosának és az államnak elővásárlási joga van. Mennyiségi megkötés nincs. Más országok állampolgárainak a legegyszerűbb, ha céget alapítanak, és a vállalkozáson keresztül vásárolnak. A becslések szerint Románia 13,3 millió hektárnyi termőföldjéből 5,5 millió - azaz a terület 41 százaléka - külföldiek tulajdonában van, sorolja a portál.

Ma az átlagos hektárár az említett Bihar megyében 8000-11000 euró között mozog. Mészáros Lőrinc átlagosan 6500 eurót költött egy hektárra, így a trazakció már pusztán befektetési szempontból is kitűnő, de a Talentis Agro vélhetően nem adja el a megszerzett területeket, hanem gazdálkodni fog rajta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?