Vallottak a szakértők: így lehetne csökkenteni a mezőgazdaság metánkibocsátását

Vallottak a szakértők: így lehetne csökkenteni a mezőgazdaság metánkibocsátását

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságban a metán képződésének két forrása van, a trágya és a haszonállatok emésztőrendszere. Az EU mezőgazdasága 1990 óta nagyjából 20%-kal csökkentette metánkibocsátását. A szakértők szerint a metánkibocsátást a trágyakezelés új módszereivel és a trágya biogázként való felhasználásával még jelentősebben lehet csökkenteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági eredetű metán az üvegházhatású gázok természetes körforgásának része, ezért sokkal kisebb szerepe van a Föld légkörének felmelegedésében, mint azt a klímaváltozási modellek eddig mutatták. Ezt a tényt figyelembe kell venni az EU metánstratégiájában. A metán tíz év alatt szén-dioxiddá és vízzé bomlik, ami a fotoszintézis útján a biomassza (takarmány) és a talaj szénkészletébe beépül a mezőgazdaság természetes szénkörforgásának részét képezve. Ezért a takarmányokba beépülő (biomassza-alapú) szén-dioxid mennyiséget teljes mértékben figyelembe kell venni az ágazati szintű metán-, illetve üvegházhatású gázkibocsátás mérlegében, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az EU metánstratégiájában nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fosszilis tüzelőanyagokból származó metánkibocsátás csökkentésére

A metán a gyors lebomlása miatt nem halmozódik fel és nem növeli a légkör felmelegedési potenciálját, míg a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid- és metán felhalmozódik a légkörben és növeli a globális felmelegedés lehetőségét. Ennek figyelembevétele a globális felmelegedés pontos modellezésénél elengedhetetlen, ha a gyors lebomlású üvegházhatású gázok is a modell részét képezik. Ebben a tekintetben újra kell gondolni a ma alkalmazott globális klímaváltozási modellt (GWP100).

Globális értelemben az állattenyésztés az EU-ban már nagyon hatékony (1,3 kg CO2eqv/kg tej, szemben a 2,4 kg CO2eqv / kg tej globális átlagával). Az EU mezőgazdasága 1990 óta nagyjából 20%-kal csökkentette metánkibocsátását, ugyanakkor 25%-kal növelte fajlagos termelékenységét.

Az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő COPA-COGECA szakértői egyetértenek abban, hogy a metánkibocsátás pontos nyomon követése, ellenőrzése és szakszerű jelentések készítése komoly kihívást jelentenek. Világos módszerekre van szükség a megfelelő kibocsátáscsökkentési célok megfogalmazásához. A mezőgazdasági üzemek metánkibocsátását egyszerűen és átfogóan kell ellenőrizni, hogy a gazdálkodókat terhelő többletköltségeket elkerüljük.

A mezőgazdaságban a metán képződésének két forrása van: a trágya és a haszonállatok emésztőrendszere. Ez utóbbi esetén a kibocsátás csökkenthető takarmányozási, tenyésztési, állategészségügyi, termelékenységi mutatók javításával. Ezek eléréséhez megfelelő szakmapolitikai keretre és az új technológiák bevezetését elősegítő beruházásokra van szükség. Új tenyésztési módszerek (pl. genomika) és takarmány-adalékanyagok alkalmazása az EU mezőgazdaságának versenyképességét javítják, valamint hozzájárulnak a harmadik országokba irányuló szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A nemzeti és az uniós jogszabályoknak biztosítaniuk kell a mezőgazdaság új technológiákhoz való hozzáférését.

A trágyakezelés módszere és a trágya biogázként való felhasználása jelentősen tudja csökkenteni a metánkibocsátást

A trágyaalapú biogáz előállításával nemcsak a trágya metánkibocsátása csökkenthető nullára, de a képződött biogáz hasznosítása révén az energiatermelés metánkibocsátása is csökken, hiszen ehhez az energiához nem fosszilis üzemanyagot használtak. Mivel a trágya nem szállítható nagy távolságokra, a helyben feldolgozását kell megoldani, amihez ösztönzőkre, támogatási programokra van szükség. A gazdaszövetkezetek kulcsszerepet játszhatnak a hozzáadott érték létrehozásában, ha a nyers biogázt sűrített vagy cseppfolyósított biogázzá alakítva értékesítik. Ehhez megfelelő gázhálózatot kell kialakítani.

Az EU hulladékkezelési szabályainak ösztönözniük és nem akadályozniuk kell a trágya és egyéb mezőgazdasági eredetű hulladékok, mint pl. növényi maradványok, alomanyagok és bioenergia-alapanyagok újra hasznosítását. A biogáz-előállítás során keletkező maradvány növeli a talaj szervesanyag-tartalmát és ezáltal javítja a talaj ellenálló képességét a klímaváltozás hatásaival szemben. A biológia törvényszerűségeit figyelembe vevő körforgásos gazdasági modell elősegíti a talaj szénmegkötését és a gazdaságok metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátásának csökkentését. Az új üzleti lehetőségek és az ezek során képződött nagyobb jövedelem nemcsak a gazdákat, hanem az egész vidéki közösséget szolgálják majd, erősítve a fenntartható fejlődés mindhárom (környezeti, gazdasági és társadalmi) pillérét.

A COPA-COGECA 22 millió mezőgazdasági termelőt és családtagjaikat, valamint 22 000 szövetkezetet képvisel, amelyek 446 millió uniós polgárnak nyújtanak biztonságos, tápláló, kiváló minőségű és megfizethető ételeket. A gazdálkodók, erdőtulajdonosok és szövetkezeteik elkötelezettek a párizsi klímamegállapodás mellett, és hozzájárulnak a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. A COPA-COGECA tagjai tehát elkötelezettek szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésében ezért számos kezdeményezésben vesznek részt (pl. EU Life projekt, Carbon Dairy, Beef Carbon, Carbon Action).

A fentebb vázolt megoldás fontos lépés lehet a fenntarthatóbb mezőgazdaság és vidéki területek érdekében. Mindezek akkor tudnak megvalósulni, ha az illetékesek megfelelő intézkedéseket hoznak és ezekhez hozzárendelik a szükséges forrást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?