Hiába minden klímavédelmi intézkedés: megállíthatatlanul melegszik a Föld

Hiába minden klímavédelmi intézkedés: megállíthatatlanul melegszik a Föld

MTI
Az évszázad végére 2,4 Celsius-fokkal fog melegedni a Föld a legújabb becslések szerint, ha minden tervezett klímavédelmi intézkedés megtörténik. Ez jóval magasabb érték, mint a kitűzött 1,5 Celsius-fokos emelkedés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új prognózist a Climate Action Tracker (CAT) elemzési projekt keretében állították fel, az eredményeket Niklas Höhne klímakutató kedden mutatta be a német környezetvédelmi miniszterrel, Svenja Schulzéval Berlinben a 12. Petersbergi klímadialógus alkalmából - írja az MTI. Bár optimista forgatókönyvvel dolgoztak, a kutatók szerint ha nem születnek tervek a klímaváltozás mérséklését célzó további intézkedésekre, 2100-ra akár 2,9 Celsius-fokkal is emelkedhet a hőmérséklet. Ha az emisszió visszafogására újabb intézkedéseket hoznak, a melegedés mértéke akkor is 2 Celsius-fok lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg 131 állam tűzte ki célul, hogy klímasemlegessé válik. Ez "egyértelműen kritikus tömeget" jelent, a globális üvegházhatású gázkibocsátás 73 százalékát fedik le ezzel. A 2015-ös párizsi egyezmény céljainak eléréséhez ugyanakkor a század végére 1,5 Celsius-fokban kellene mérsékelni a hőmérséklet emelkedését. Ehhez a CAT ismeretei alapján 2030-ig a globális emisszió mértékét felére kellene csökkenteni. Jelenleg azonban nem efelé haladunk Höhne szerint. 

Hatalmas szakadék tátong az igények és a valóság között  

- vélte a kutató.

Egyes országok, például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Argentína ambiciózus klímacélokat tűzött ki. Mások ellenben, mint Ausztrália és Brazília, elmaradnak az elvárásoktól.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?