Sok gazda használ ilyen termékeket a földeken: a legtöbb nem is tudja, milyen káros

Sok gazda használ ilyen termékeket a földeken: a legtöbb nem is tudja, milyen káros

agrarszektor.hu
A strandokon és az óceánok felületein úszó műanyaghulladékok mindig nagy figyelmet kapnak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az élelmiszertermesztéshez használt földterületek sokkal nagyobb mennyiségű műanyaggal szennyezettek. A hivatal szakértői által összegyűjtött adatok szerint a mezőgazdasági értékláncok évente 12,5 millió tonna műanyag terméket használnak fel, további 37,3 millió tonnát pedig az élelmiszer-csomagolás során hasznosítják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb felhasználó a növénytermesztés és az állattenyésztés, összesen évi 10,2 millió tonnával, ezt követi a halászat és az akvakultúra 2,1 millió tonnával, valamint az erdőgazdálkodás 0,2 millió tonnával. A becslések szerint Ázsia a legnagyobb műanyagfelhasználó a mezőgazdasági termelésben. Életképes alternatívák hiányában a mezőgazdasági műanyagok iránti kereslet csak növekedni fog - írja a Syngenta a FAO információi alapján. Iparági szakértők szerint például a talajtakaró- és silófóliák iránti globális kereslet 50 százalékkal, a 2018-as 6,1 millió tonnáról 2030-ra 9,5 millió tonnára nő. Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a mikroműanyagok, amelyek potenciálisan károsan befolyásolhatják az emberi egészséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaságban a műanyag termékek ugyanakkor nagyban segítik a termelékenységet. A fóliákat például a gyomnövekedés, a peszticidek, a műtrágya és az öntözés csökkentése érdekében használják a talaj lefedésére. Sajnos éppen azok a tulajdonságok, amelyek a műanyagokat oly hasznossá teszik, problémákat okoznak, amikor elérik tervezett élettartamuk végét. A 2015-ig előállított 6,3 milliárd tonnára becsült műanyag csaknem 80 százalékát nem megfelelően ártalmatlanították. A jelentés egy átfogó önkéntes magatartási kódex kidolgozását is javasolja, amely a műanyagok valamennyi aspektusát lefedi az agrár-élelmiszeripari értékláncokon keresztül, és további kutatásra szólít fel, különös tekintettel a mikro- és nanoműanyagok egészségre gyakorolt ​​hatásaira. A FAO továbbra is fontos szerepet fog játszani a mezőgazdasági műanyagok kérdésének holisztikus kezelésében az élelmezésbiztonság, a táplálkozás, az élelmiszerbiztonság, a biológiai sokféleség és a fenntartható mezőgazdaság összefüggésében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02