Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

agrarszektor.hu
2022. január 1. napján életbe lépett az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény azon rendelkezése, ami alapján a Földhivatalnak meg kell tagadnia a hatósági jóváhagyáshoz kötött haszonbérleti szerződések jóváhagyását, amennyiben a helyben szokásos viszonyokhoz képest a szerződésbe foglalt haszonbérleti díj mértéke aránytalan lenne.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022. július 1-től kezdődően pedig már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is vizsgálhatja majd a haszonbérleti díjak aránytalanságát, és az esetlegesen tapasztalt aránytalanság esetén, azt jelezheti a Földhivatal részére. A várakozások szerint ez a rendelkezés segíthet gátat szabni a haszonbérleti díjak aránytalan mértékű emelkedésének. A NAK eljárása a már meglévő ügyintézési határidőkhöz igazodik, így a szerződés vizsgálatának folyamata nem hosszabbodik meg.

A Földforgalmi törvény értelmében a haszonbér értékét aránytalannak kell tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal (pl. a föld fekvése, minősége vagy öntözhetősége), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják. A NAK-ot nyilatkozata esetén, a hatósági eljárásában az ügyfél jogállása, a Földhivatal haszonbérleti szerződést jóváhagyó vagy megtagadó határozata elleni közigazgatási perben pedig keresetindítási jog illeti meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58