Komoly vitákat gerjeszthet a magyar földtörvény

agrarszektor.hu
Komoly vita várható Brüsszellel a tavaly május óta hatályos földforgalmi törvény uniós vizsgálata miatt - vélte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A jogszabály "finomhangolásához" meg kell várni a brüsszeli észrevételeket is. A földadásvételi szerződéseket véleményező NAK-hoz 32 ezer új megállapodás érkezett a jogszabály életbe lépése óta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ésszerű és életszerű, hogy a brüsszeli érveket ne egyértelműen befogadó állásponttal fogadja a kormány, hanem megpróbálják a magyar nemzeti érdekeket érvényesíteni - fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett tanácskozáson Győrffy Balázs. Itt komoly vita várható, a jogászokra nagy szerep hárul - utalt a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra az MTI szerint.

A hatályos jogszabály ugyanakkor némi módosításra szorul majd akkor is, ha az Európai Unió egyetlen ponton sem kötelezi Magyarországot a változtatásra. Győrffy Balázs szerint tervben volt a kétharmados hozzájárulást igénylő jogszabály finomhangolása a mindennapi gyakorlat alapján, de a brüsszeli észrevételek után lehet majd a változtatási szükségszerűségeket és az uniós kötelezettségeket "egy kalapban" átvezetni a jogszabályon.

Győrffy Balázs szerint a 2014. május elsejével hatályba lépett jogszabály célja az volt, hogy a helyben élők és a valóban mezőgazdasággal foglakozók kapjanak lehetőséget a termőföld birtoklására és használatára. Mivel az úgynevezett helyi földbizottságok nem alakultak meg, a NAK megyei elnökségei hagyják jóvá az adásvételeket a jogszabály előírásai alapján, ezek heti rendszerességgel üléseznek. A kamara megyei elnökségei a települési agrárgazdasági bizottság véleményének figyelembevételével döntenek. Eddig 32 ezer adásvételi szerződés érkezett a NAK-hoz, a feladatot sikerrel ellátták, az adásvételek ideje nem hosszabbodott meg, minden esetben határidőn belül döntöttek - közölte a köztestület elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?