Titok, kik ítélkeznek a magyar földekről

agrarszektor.hu
Senki sem tudja, mi lesz a fontos bizottságokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nincs hivatalos magyarázat arra, miért nem jelenik meg az a kormányrendelet, amely az úgynevezett helyi földbizottságok megalakítását szabályozná. A testületek május elsejétől fontos szerepet töltenének be, mert a földhivatalok számára az összes új földadásvételi szerződést véleményezniük kellene. Vészesen fogy azonban az az idő, amely alatt a bizottságokat meg kellene alakítani.

Semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra VM arról, miért késik az úgynevezett helyi földbizottságokról szóló végrehajtási kormányrendelet. A tárca az agrarszektor.hu kérdésére csupán azt közölte, hogy a jogszabály "kiadás alatt áll", de azt már nem részletezte, mikor és milyen tartalommal jelenhet meg.

A rendeletre azért lenne szükség, hogy le lehessen bonyolítani a bizottságok megalakítási procedúráit. A testületekre a tavaly elfogadott földforgalmi törvény szerint azért lenne szükség, mert ez év május elsejétől a földhivatalok számára véleményezniük kellene az összes újonnan kötött földadásvételi szerződést.

Az eredeti elképzelések szerint az egy-egy településhez tartozó földhasználók március 14-ig kérhették volna a jegyzőktől, hogy vegyék fel őket az úgynevezett gazdálkodói közösségi névjegyzékbe, amelynek összeállítására a földbizottságok megalakításához lenne szükség. Regisztrálni azonban nem lehetett, mert a rendelet nem jelent meg.

A csúszás miatt vészesen fogy az az idő, amely a bizottságok megalakítására szolgálhat. A késlekedés egyrészt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) malmára hajthatja a vizet, mivel a földadásvételi szerződések véleményezését a köztestület illetékes szervezeteinek kellene ellátniuk, ha a bizottságok nem jönnek létre vagy nem működnek. Számos gazda azonban kifejezetten részt venne a helyi földbizottságokban, ezért a megalakításukhoz szükséges szabályozás közzétételét sürgeti. Számos vélemény szerint a testületek összetételével kapcsolatos politikai háttérlobbi is közrejátszhat abban, hogy a kormányrendelet a mai napig nem jelent meg.

A témáról szóló korábbi cikkünk itt érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?