Kukoricaárak: várjunk még a fordulat emlegetésével!

agrarszektor.hu
Majd ötödével növekedett egy év alatt a világ kukoricakészlete, és a felhasználás is új csúcsokat döntöget. A keresleti-kínálati viszonyok kiegyenlítettek, ezért az elmúlt hetek áremelkedése ellenére sem várható, hogy az emelkedő trend a következő hetekben folytatódna.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A betakarítás végén rendkívül fontos a termelőknek tisztán látni az árak várható alakulását, hiszen azok, akik itthon nem kötötték le idejében (még az év elején) a termést, most számítgatják a termelési, szárítási, szállítási, tárolási költségek alakulását, és jórészt a veszteségeket. Érdemes ezért egy pillantást vetni a világpiaci ártrendekre.

Az amerikai szaktárca (USDA) legfrissebb (november 10-én megjelent) előrejelzése szerint a világ kukoricatermése a 2014/15-ös gazdasági évben 990,32 millió tonnára növekszik, ami némileg még a tavalyi csúcsot (989,19 millió tonna) is meghaladja. A növekedéshez az USA és az EU járult hozzá leginkább, amit még Kína és Dél-Amerika csökkenő termése sem tud megállítani.

Az elmúlt évihez képest a legnagyobb mennyiségi termésbővülés éppen az USA-ban van, 12,25 millió tonnás, de az EU 8,86 millió tonnás növekedése is fontos tényező. A magyarországi termést 9,1 millió tonnára taksálja most az USDA.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) október 30-i előrejelzése szerint a világ kukoricakészlete 18 százalékkal haladja meg ebben a szezonban az egy évvel korábbit, a legnagyobb exportőrök készletei 1987/88 óta nem voltak ilyen magasak. Mindez a felhasználás új rekordra való növekedése mellett (961 millió tonna). (Az IGC termésbecslése 2014/15-re 980 millió tonna.)

Mindebből az következik, hogy a valódi keresleti-kínálati viszonyok nem indokolnak érdemi erősödést a kukoricaárban. Véleményem szerint, annak ellenére, hogy az elmúlt 4-5 hétben a világpiaci ár emelkedett, nem várható jelentős emelkedő trend kialakulása az előttünk álló hetekben.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Zrt.
Agrár Központ

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13