Ne kergessük vissza a magyarokat cselédnek

agrarszektor.hu
Az Agrárszektor 2014 konferencia második szekciója az év talán legérdekesebb beszélgetésével, az agrárminiszterek kerekasztalával indult. Az elmúlt évtizedek négy agrárgazdasági döntéshozója kereste a választ a "Merre tovább, magyar mezőgazdaság?" című kérdésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beszélgetés egy közönségszavazással indult, ahol arra kerestük a választ, hogy a résztvevők véleménye szerint melyik kormány alatt volt a legsikeresebb a magyar mezőgazdaság. A legtöbben (33%) egyik kormány alatt sem láttak átütő sikert, míg a második legtöbb szavazatot (27%) a 2002-2009 közötti időszak kapta.

Az első körkérdés arra vonatkozott, hogy a miniszterek hogyan látják a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét. Gergátz Elemér, az Antall-kormány agrárminisztere szerint minden időszaknak megvan a maga gondja, de bizakodóan néz a jövő elé. Úgy véli, újra növekedni fog az agrárium jelentősége, már csak azért is, mert "Magyarország agrárszektora túlélésre van teremtve". Gráf József, az első és második Gyurcsány-kormány agrárminisztere szerint a világban óriási népességnövekedés várható, a termőföldterület csökkenésével karöltve, erre válaszul a hatékonyságot kellene növelnünk. Ezzel szemben, úgy véli, itthon sajnos nem előre haladunk: csökkentjük a hatékonyságot, csökkentjük a költségeket és nem oda csoportosítjuk a támogatásokat, ahova kellene. Németh Imre, a Medgyessy-kormány és első Gyurcsány-kormány agrárminisztere elmondta, hogy a rendszerváltáskor nem hitte volna, hogy "25 év múlva ideológiai átszervezés fog zajlani szakmai építkezés helyett". Nem érti, hogy "egy családi vállalkozó miért elsőrendű állampolgár" a jelenlegi rendszerben. A jövőre vonatkozóan úgy véli, drasztikus változások fognak bekövetkezni a támogatási rendszerekben.

Torgyán József, az első Orbán-kormány agrárminisztere a tőle megszokott részletességgel fejtette ki véleményét. Elmondta, hogy elégedett a statisztikákkal, ugyanakkor nagy kár, hogy a valóságban az azokban látottakból semmit sem észlel vidékjárásai során. Utalt arra, hogy a miniszterelnök szerint Magyarország agrárország - ebben az esetben azt kérdezi, "miként lehet az, hogy nincs Földművelésügyi Minisztérium". Vélhetően a Vidékfejlesztési Minisztériumra gondolt, mivel később elmondta, hogy véleménye szerint azt vissza kell állítani. Torgyán szerint az agrárgazdaság irányítása elvonatkoztathatatlan a szegénység kezelésétől. A konferencia ezt megelőző beszélgetéseit hallgatva legalább 20 pontot írt magában össze jövőre vonatkozó javaslatokból az ex-miniszter, ezek jelentős részét ismertette. Úgy véli, hogy az agráriumban minden fillér sokszorosan megtérül és "nem kellene félteni a magyar gazdákat a támogatástól". 

A következő körben a többi jelenlévő agrárminiszter reflektálhatott Torgyán új javaslataira. A legtöbben egyetértettek azzal, hogy a vidékfejlesztésnek kapcsolódnia kell - minisztériumi szinten is - az agárpolitikához. Gergátz Elemér szerint "a minisztériumhoz a környezetvédelmet is hozzá kell csapni", ezen kívül kiemelte annak fontosságát, hogy "vigyázzunk az agrár oktatásra". Gráf József is egyetért a minisztériumi rendszer átszervezésével, hiszen már politikusként is azt mondta, hogy "ahova miniszternek hívnak, ott nem maradok portás".

Szerettük volna tudni, hogy az ex-miniszterek mit módosítanak a jelenlegi földtörvényen. Többen humoros kijelentésekkel foglalták össze véleményüket. Torgyán József szerint "nincs jó törvény, csak jó állampolgárok vannak" és a földtörvénynek számos jó eleme van, Gergátz Elemér pedig elmondta, hogy "aki a törvényeket tiszteli és a parizert szereti, az ne akarja megtudni, hogy azok hogyan készülnek". Gergátz egyébként a földtörvény számos részével egyetért, de szeretné, hogy "a földek kerüljenek vissza magyar tulajdonba". Gráf József bírálta a törvényt, úgy véli, ilyen típusú földelvétel vagy földkorlátozás sehol nem történt, ahol a rendszerváltás után végbement a privatizáció. Németh Imre is hasonló véleményen van, szerinte a törvény "indokolatlan mértékben korlátozza a földtulajdonosok jogait", a most lefektetett alapelvek pedig "nem európaiak és nem tarthatók".

Az ex-miniszterek kerekasztal-beszélgetésén megkérdeztük természetesen azt is, hogy ha a résztvevők újra agrárminiszterek lennének, mit tartanának meg, illetve mit vetnének el a jelenlegi agrárpolitikából. Gergátz Elemér reméli, hogy nem kell ezzel foglalkoznia, a "mennyivel jobb vadásznak lenni, mint nyúlnak" hasonlattal érzékeltetni, hogy nem szívesen ülne vissza a minisztérium élére. Gráf József szerint "csökkenő támogatásokkal bővülő agrártámogatást kell megvalósítani". Németh Imre emlékeztetett, hogy "az európai uniós támogatások határozzák meg a további létfeltételeket". A jelenlegi agrárpolitikából két pozitívumot emelt ki: az élelmiszerbiztonság javulását, a NÉBIH tevékenységét, illetve a rövid ellátási láncok és a helyi piacok fejlesztését.

Torgyán József válaszában elmondta, hogy az EU a kis- és közepes gazdaságokat erősíti, ezt tudomásul kell venni. Az ország lakosai szerinte az agráriumból két módon tudnak megélni: gazdaként és gazdasági cselédként - nem szeretné, hogy "visszakergessük a magyarokat cselédnek". Rendkívül károsnak látja. hogy ipari vállalkozók kezébe kerülnek hatalmas földterületek. Javasolja a földbérleti pályáztatások hatályon kívül helyezését, szerinte olyan feltételeket kellene állítani, amely szerint csak azok a gazdák vehetnek részt a pályázatokban, akik "legalább 5 éve saját személyükben részt vesznek a gazdálkodásban".

Azt is megkérdeztük a jelen lévő miniszterektől, hogy jelenleg mivel foglalkoznak. Gergátz Elemér nyugdíjas, az általa létrehozott kutatóintézetben ügyvezetőként dolgozik. Gráf József szintén nyugdíjas, aki "bepótol mindent, amit annak idején nem tudott", bár a vadászat nem fért rá a bakancslistájára. Németh Imre projektfejlesztéssel foglalkozik, mivel "viszik előle a nyugdíjkorhatárt, mint a nyulat a kutyák elől". Torgyán József néhány évig ügyvédi gyakorlatot folytatott, majd "amikor elég pénzt keresett, rátért a könyvírásra", valamint különböző meghívásoknak tesz eleget. Elmondta, hogy következő, "Száll a turul fészkére" című könyvével várhatóan "sokak fészkébe fog piszkítani". Torgyán József úgy gondolja, "ráér nyugdíjas életet élni 100 éves kora után".

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55