Mire is jó az E85?

Agrárszektor
A mai benzin árak mellett elgondolkodunk azon, hogyan lehetne olcsóbban megoldani a tankolást. Sokaknak jut eszébe ilyenkor a bioetanol, vagy ahogy a benzinkutakon kapható, E85. Természetesen a normális benzines motorba nem mindegy, mennyi bioetanolt töltünk, hiszen a benzinbe keverve, annak maximum 20%-át teheti ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Létezik azonban egy technológia, mely esetben az autót teljes bioetanol üzeműre állítjuk át, így akár 85%-os etanol tartalommal is elmegy a jármű. Ez az úgynevezett E85 nevű üzemanyag. Az Európai Unió egyébként irányelveiben foglalkozik ezzel az alternatív energiával, hiszen hazánknak is meg kell emelnie a mostani 5%-os adalékot 15%-ra 2015-ig.

Ez a mezőgazdaság számára is érdekes, hiszen ezt az alkoholt olyan gazdasági növényekből állítjuk elő, melyekben magas a cukor-, vagy a keményítő tartalom. Hazánkban erre a célra általában kukoricát alkalmazunk, hiszen átlagtermésünk belőle 7-7,5 millió tonna évente. Ez nagyjából 3 millió tonna felesleget jelent minden esztendőben.

Jogos egyébként az etikai ellenérv, mely szerint pazarlás élelmiszerből üzemanyagot készíteni, amikor a világ bizonyos részein éheznek az emberek. Erre a kétségre adhat választ, az úgynevezett második generációs bioetanol, amely nem a növény terméséből, hanem az amúgy is hulladéknak számító szárából és leveleiből készül.

Anyagilag is megérheti az átalakítás, hiszen az E85 217 forintba kerül literenként, míg a benzin 320 forint körül mozog. Ez a száz forintos differencia pedig már régóta megfigyelhető. Maga az átalakítás pedig autó függően kerülhet 65 ezer forinttól akár 90 ezer forintba is. A megtérülés pedig attól függ, hogy mennyit használjuk az autónkat, és mennyit tankolunk bele, hiszen minél többet, annál korábban térül meg a beruházás.

Az egyetlen ok, amiért az emberek nehezen szánják rá magukat az átalakításra az, hogy nagyon nehéz még találni Magyarországon olyan kutakat, ahol lehet tankolni E85 üzemanyagot. Érdemes tehát a beruházás előtt megnézni azokat az útvonalakat, ahol nap mint nap járunk, és ha esetleg nincsen akkor érdemes utána nézni, hogy van-e olyan elérhető útvonal. Amennyiben sehogy sem megoldható a tankolás, csak nagy kerülővel, akkor érdemes átgondolni a beruházást, hogy így is megéri-e.

Mindenesetre azt sem szabad elfelejtenünk, amikor döntést hozunk, hogy ennek a fajta üzemanyagnak gyakorlatilag nincs széndioxid kibocsátása, így környezetbarátnak mondható, nem úgy mint a normál benzines autók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?