Több tejtermelő feladná a termelést

agrarszektor.hu
Ha továbbra is fennmarad a tavalyi támogatási szint, akkor hosszabb távon is eredményesen lehet a jövőben Magyarországon tejet termelni, ma azonban a rentábilisan termelők nincsenek túlsúlyban - mondta el a Világgazdaság megkeresésére Istvánfalvi Miklós.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tej Terméktanács elnökhelyettese hozzátette: mindehhez az is szükséges, hogy a jelenlegi, kirívóan magas takarmányárak a korábbi, kezelhető szintre mérséklődjenek.

A korábbi, egy kilogramm nyerstejre jutó 8 forint körüli bázisjogosultságonkénti hozzájárulás helyett 2010-ben ugyan csak 6 forint jutott, ám a termelők pályázhattak a termeléshez kötött úgynevezett különleges tejtámogatásra, ez további 9,55 forintot jelent kilogrammonként.

Ezenkívül a tejágazati válság miatt meghirdetett egyedi piactámogatási intézkedéssel kilogrammonként 0,5 forint dotációt kaptak a gazdálkodók tavaly nyár közepéig.

Még a Bajnai-kormány ígért kilogrammonként 22 forintos támogatási szintet, ezt a megvalósult hozzájárulás nem érte el. Ám a korábbi kilogrammonkénti 8 forint körüli összegről - amennyiben a termelő pályázott - 15 forint fölé nőtt az igényelhető támogatás összege.

A magas takarmányárak miatt ma jószerével csak akkor nem veszteséges a tejtermelés, ha a termelő maga állítja elő a szükséges takarmányt is a saját gazdaságában - nyilatkozta megkeresésünkre Balázs Lajos tejtermelő, aki csak a 6 forintos bázisjogosultságonkénti támogatást kapta meg. A literenként 80 forint körüli előállítási ár csökkentése csak a takarmány olcsóbb beszerzéséből, saját legelő birtoklásából adódhat. Igaz, maga a növénytermesztés költségszintje is emelkedett, s az üzemanyagok is drágultak. Ráadásul felmerül a kérdés, ha valaki takarmánynövényeket termeszt, a jelenlegi áraknál nem jár-e jobban, ha eladja, s nem az állataival eteti meg - mondta a termelő, aki szerint többen is a termelés feladásán gondolkodnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?