Rekord gabonatermés várható - miért lesz mégis hiány?

agrarszektor.hu
A világ gabonakészletében a 2011-12-es gazdasági évben is csökkenés várható, annak ellenére, hogy megnövelt vetésterületek miatt rekordtermés várható. A jelenség mögött a megnövekedett kereslet - élelmiszer és takarmány - áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) első, következő szezonra vonatkozó előrejelzése szerint 4,6 százalékkal emelkedni fog a világ gabonatermelése, ezzel minden idők legmagasabb, 1,805 milliárd tonnás betakarítása várható.

A legnagyobb termelésnövekedést Oroszországtól, az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól várja a befolyásos nemzetközi szervezet, de Kanada, Kazahsztán és Ukrajna is hozzájárul a növekedéshez.

A termelésbővülés legfőbb oka a vetésterületek 4 százalékos növelése, mely így 13 éve nem látott szintet, 537 millió hektárt ér el globálisan. Azonban még ez sem lesz elegendő a hihetetlen ütemben bővülő kereslet kielégítésére.
Az IGC becslései szerint a világ gabonafogyasztása - mely a búzán kívül egyéb szemes terményeket, így a kukoricát is magában foglalja - jövőre 1,1 százalékkal, 1,808 milliárd tonnára emelkedik.

Az első, teljes gabonavertikumot átölelő elemzés szerint tehát továbbra is készletszűkülésre kell számítani, hacsak az aratáskori eredmények nem okoznak nagyobb meglepetéseket.

Ami a készletek nagyságát illeti, az IGC négy éves mélypontot jósol a 2011-12-es év végére, számszerűen 338 millió tonnát. Eközben a készlet-felhasználási arányban is csökkenést várnak, ami azt jelenti, hogy a felhalmozott gabonakészletek a fogyasztási igény ismét egyre kisebb hányadát, szám szerint 18,7 százalékát fedezik. 2006-07-ben azonban még ennél is alacsonyabb volt a ráta, mely megalapozta későbbi gabonapiaci rally-t.

A kukoricatermést illetően is optimista a gabonaszövetség: a következő szezonban 4,1 százalékos bővülést, összesen mintegy 841 millió tonna betakarítást remél a szervezet. Ugyanakkor az élelmiszer-, illetve takarmánycélú felhasználásban is emelkedést jósol az IGC. Nem úgy az ipari, főként bioüzemanyag előállítás terén, ahol a kínálat szűke, és a magas terményárak miatt korlátozott lesz a keresletbővülés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?