Megalakult az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ)

agrarszektor.hu
Egyetlen szervezet irányítja szeptember 1-től a díjköteles termékek hulladékainak gyűjtését, hasznosítását, méghozzá az újonnan megalakult Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, az OHÜ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szervezet a termékdíjakból mintegy 26 milliárd forintra tehet szert, ezt a hulladékgazdálkodás költségeire fordítják.

Az új környezetvédelmi-termékdíjazási rendszer egyszerűbb és igazságosabb lesz, célja, hogy minél több hulladékot gyűjtsenek össze. (Az elmúlt években a koordináló szervezetek csak 5-15 százalékos arányt tudtak felmutatni ezen a téren.) További cél az anyagában történő újrahasznosítás, a gyártók hulladékcsökkentésének motiválása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy az új rendszer a "szennyező fizet" elv szerint működik.
Néhány esetben kis mértékben emelkedni fog a termékdíj, leginkább a PET palackoknál (30fillér plusz), a dobozos sörnél (50 fillér plusz), és az üdítőknél (50 fillér plusz).

A díjköteles termékek bővítésével és bizonyos tételek megemelésével az ebből befolyó bevétel 2014-re elérheti a 85 milliárd forintot is - jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a pénz eddig is benne volt a termékdíj-rendszerben, csak nem folyt be a cégektől, illetve termékdíj helyett a jóval alacsonyabb licencdíjat fizették. elsődleges szempont a szelektív hulladékgyűjtés, de a gyűjtőszigetek helyett az olasz modellt támogatja. Vagyis az emberek külön gyűjtenék a papírt, külön a fémet-műanyagot-üveget, külön a komposztálható anyagokat, illetve az ezeken felül keletkező egyéb hulladékot.

Céljuk, hogy ne érje meg az egyszer használatos, eldobható termék, a betétdíjas termékekkel például csökkenthető a hulladékképződés. 

A kormányzati szándékkal összhangban erős, felelős állami magatartást képvisel a jövőben az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség - jelentette ki az OHÜ leendő ügyvezető igazgatója, Vámosi Oszkár. Kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a lakosság érdekelt legyen a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenlegi adatok szerint ugyanis száz emberből mindössze 10 gyűjti így a szemetet - írja a kormány.hu

 

a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenlegi adatok szerint ugyanis száz emberből mindössze 10 gyűjti így a szemetet.

 

 

a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenlegi adatok szerint ugyanis száz emberből mindössze 10 gyűjti így a szemetet.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?