Ennyivel növeli a hatékonyságot a precíziós gazdálkodás

MTI
Növelné a magyar mezőgazdaság versenyképességét, ha a gazdálkodók az uniós forrásokat a digitalizációra és a precíziós technológiára használnák fel. E módszerekkel akár 20-25 százalékkal is növelhető a hatékonyság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sok múlik azon, mennyire élnek a gazdálkodók a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás lehetőségeivel - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az Agrofield 4.0 elnevezésű budaörsi konferencián. A 2014-2020 között Magyarországra érkező több mint 12 ezer milliárd forint uniós forrásból mintegy 3700 milliárd forintot a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés kap.

Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már 30-40 éve foglalkoznak az agrárium digitalizációjával és a precíziós gazdálkodással - mondta Fodor Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdasági igazgatója.

A precíziós módszerek alkalmazása 20-25 százalékkal is növelheti a hatékonyságot, ezért elsajátításukra képes fiatalokra, illetve a precíziós technológia alkalmazását ösztönző programokra van szükség.

Ma már terjed például a GPS-sorvezetők és az automata kormányzás kombinációja is annak érdekében, hogy a traktorok a lehető legkisebb területet járják be. A hozamtérképekkel és a távérzékeléssel pedig meg lehet állapítani, hol érdemes növényvédő szert vagy trágyát kijuttatni, illetve a jó minőségű talajfoltokba több, a rosszabbakba kevesebb vetőmag juthat. A kertészetben egyre általánosabbak az automatizált üvegházak és a precíziós öntözési technológiák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?