Tízmilliárdot hozhat a digitális agrárstratégia

MTI
Elkészült Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete. A dokumentum már tavasszal a kormány elé kerülhet, a stratégia megvalósításához szükséges források összege pedig a tízmilliárdos nagyságrendet is meghaladhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A társadalmi vitát követően, már idén tavasszal a kormány elé kerülhet Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete - jelentette be egy tájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárca szerint az uniónak 2020 után is hangsúlyt kell fektetnie az agrárium digitalizációjára.képzési támogatásokkal, szaktanácsadási rendszerrel és a szolgáltatások árának csökkentésével.

A digitális megoldások optimalizálják az üzemanyag-, az alapanyag- és az időfelhasználást - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A digitalizációhoz szükséges alapok megteremtése hektáronként két eurós, míg egy intelligens gépsor bevezetése már 40-50 eurós költségcsökkentést is jelenthet. Ha pedig járműnavigációs szintig menő adatgyűjtést vezetnek be egy gazdaságban, az a költségek akár 80 eurós csökkenését is eredményezheti emelkedő hozamok mellett. A búza hozama precíziós gazdálkodással 7-17, a kukoricáé 2-9, a napraforgóé 6-10 százalékkal növelhető, a technológia azonban a kertészetben, az állattenyésztésben és az erdészetben is alkalmazható. Magyarországon most elsősorban a nagyobb, innovatívabb vállalkozások tudják fedezni a digitalizáció költségeit.

A dgitális agrársstratégia megvalósításához szükséges források összege elérheti vagy meg is haladhatja a tízmilliárdos nagyságrendet is - hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Ugyanakkor a stratégia végrehajtása 3-5 éves idősávban akár 60 százalékos hatékonyság-növekedést is hozhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?