Már a gyomirtáshoz sem kell ember: ez a robot még a gazolást is elvégzi (videó)

agrarszektor.hu
A francia Naïo Technologies tett egy újabb lépést az automata gyomirtás felé. A cég a Dino nevű robotja számára tette lehetővé a vegyesfajú földeken történő gyomtalanítást. Ehhez egy deep learning módszerrel tanuló növényfelismerő rendszert telepítettek a robot aljára. Az előzetes és folyamatos tanulásnak köszönhetően a robot képes lett felismerni és megkülönböztetni egymástól a különféle káposztákat, a színük, a fajtájuk és a fejlettségi szintjük alapján. A fejlesztett robot első prototípusai 2020-ban válnak elérhetővé a Naïo Technologies gazdálkodó partnerei számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A többféle kamerával és GPS-es nyomkövető rendszerrel felszerelt Dino robot képes lett arra, hogy valós időben észlelje a növényeket a földön, ahogy elhaladt a sorok között. Ennek köszönhetően már eleve úgy lát neki a gyomtalanítási feladatoknak, hogy tudja, hol vannak a hasznos növények, amelyeknek így nem fog ártani a késeivel. A Naïo Technologies szerint a robottal végzett gyomlálás így jóval hatékonyabbá vált, részben a pontos növényfelismerésnek és lokalizálásnak, részben pedig a késeknek és a csendes, pontos elektromos mozgató rendszer precizitásának köszönhetően.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A francia gyártó állítása szerint ez a megoldás a most látottnál jóval többre lesz képes. A robot használatával a gazdák számos előnyt élvezhetnek majd. A robot ugyanis elektromos árammal üzemel, nagyon pontos navigációs rendszerrel rendelkezik, egyáltalán nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, kevés karbantartást igényel és igen fejlett biztonsági rendszerekkel van felszerelve. Mindezek mellett a robot könnyű, amelyet úgy terveztek, hogy ne tömörítse össze a földet. Az automata munkavégzés miatt pedig jóval kevesebb pénzbe kerül, mint egy gyomlálófejjel/kapával felszerelt traktor, amelynek a működtetéséhez még egy szakképzett kezelőre is szükség van.

Ugyan a Dino mostanáig csak egy sorok közti gyomlálási feladatokra alkalmas robot volt, ezzel a mostani fejlesztéssel képessé vált az önálló növénygazdálkodásra is. A precíziós gyomlálás mellett a növényfelismerő rendszer számos új lehetőséggel bővíti a robot felhasználásának tárházát, mint például az adatgyűjtés, termésbecslés, pontos műtrágyás kezelés és más célzott alkalmazások. A Naïo Technologies a technológiát egyelőre még csak káposztafélékre optimalizálta a Dinot, de a jövőben más növények gondozására is alkalmassá tehetik majd.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?