Csodafegyver a gyümölcsösökben: a legprofibb gazdák már ezt használják

Csodafegyver a gyümölcsösökben: a legprofibb gazdák már ezt használják

agrarszektor.hu
A kínai dróngyártó, a XAG 2021 júniusában dobta piacra Japánban az R150-es névre keresztelt, pilóta nélküli és teljesen elektromos mezőgazdasági robotját. Azóta pedig folyamatosan zajlanak a permetezési és öntözési tesztek az alma-, szőlő és citrusültetvényeken, valamint a dinnyeföldeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Jamataga Prefektúrában, amely egyike annak a négy régiónak, ahol a prémium minőségű Shine Muscat szőlőt termelik, számos gazda tett próbát a XAG új robotjával, az R150-essel a szőlészetekben. Az autonóm robot ugyanis képes arra, hogy alulról fölfelé permetezze le a szőlőtőkéket - írta meg a Future Farming. A nagy, magnélküli Shine Muscat szőlőt Japán 2007 óta exportálja más ázsiai országokba. Noha 1200 hektáron termelik ezt a prémium szőlőfajtát, a vidéki területeken tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány miatt egyre nehezebb kielégíteni a Shine Muscat iránti keresletet.

Ezt a problémát enyhítheti a mobilapplikációval irányított R150-es robot, ami a XAG elmondása szerint képes precíz növényvédelmi kezeléseket alkalmazni a növényeken. A gyártó szerint a robot önmagában nem fogja megoldani a munkaerőhiány kérdését, de abban mindenképp hasznos lesz, hogy a meglevő munkásoknak nem kell majd folyamatosan hajlonganiuk a szőlőtőkék között.

Az ugyancsak a Jamagata Prefektúrában található Obanazavában, egy bemutatón a dinnyék öntözésére használták az R150-est. Ahogy a robot haladt előre, a JetSprayer rendszerével minden növénynek épp csak annyi vizet adott, amennyire szüksége volt. A robot képes arra, hogy egy előre meghatározott útvonalat járjon be a gazdaságban, és hogy hatékonyan segítse a termelőket a növényvédelem és az öntözés területein, ezáltal csökkentve a víz- és növényvédőszer-felhasználást. A görögdinnyének fejlődése során precíziós öntözésre van szüksége, amit általában szalagcsepegtető rendszerekkel oldanak meg. Sajnos azonban a legtöbb dinnyeföld göröngyös, egyenetlen talajú, ami megnehezíti és időigényessé teszi a gazdáknak a szalagok lehelyezését és felszedését. Az R150-es ezeken a területeken remek alternatívája lehet a hagyományos öntözési megoldásoknak.

(Címlapkép forrása: XAG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58