Teljesen megváltozhat a gyümölcsszállítás: lassan már ember sem kell hozzá

Teljesen megváltozhat a gyümölcsszállítás: lassan már ember sem kell hozzá

agrarszektor.hu
Új terményszkennelő rendszert fejlesztett a Croptracker. Az Overhead Bin Scanning névre keresztelt megoldás a kanadai vállalkozás Harvest Quality Vision (HQV) nevű, termésminőséget megállapító fejlesztésén alapul. A rendszer lényege, hogy a gyümölcsökkel és más terményekkel megpakolt teherautóknak egy szenzorokkal telepakolt kapun kell áthajtania, ami szinte azonnal megállapítja, milyen minőséget képvisel a szállított áru.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Croptracker bejelentette Overhead Bin Scanning rendszerének megjelenését a Harvest Quality Vision (HQV) névre keresztelt szolgáltatás számára - írta meg a Future Farming. Ahogy a kanadai cég a közleményében fogalmazott, ez a rendszer képes arra, hogy több mint 4800 almát vagy körtét ellenőrizzen le mindössze 30 másodperc alatt. Az eredmények azt mutatják, hogy az Overhead Bin Scanning rendszer 98%-os pontosságra képes, valamint lehetővé tudja tenni a csomagolóknak, hogy már azelőtt megtudják, mi érkezik a raktárba, hogy a gyümölcsöket (vagy más terményeket) lepakolnák a teherautóról.

A rendszer nagy előnye, hogy tervezhetővé teszi a szállítmányok kezelését. A Croptracker közleménye szerint ugyanis a fejlesztésnek köszönhetően már jó előre meg lehet határozni, hogy az adott teherautó szállítmánya a csomagolósorra kerüljön, és nem kell előbb lepakolni és átnézni, mi és milyen minőségben érkezett. A cég szerint a nagytermelők is használhatják ezt a rendszert, hogy megtudják, mi is hagyta el pontosan a telephelyüket.

Emberi beavatkozás nélkül

A rendszer automatikusan, emberi beavatkozás nélküli felméri a vizsgálófolyosóra belépő teherautókat. A Croptracker szerint a fejlesztés elég rugalmas ahhoz is, hogy egy dolgozó kezelje, akinek csak annyi lenne a dolga, hogy elindítja és leállítja a szkennelés folyamatát.

A rendszert a Croptracker tervezte, fejlesztette és építette meg a dél-afrikai Two-a-Day csoporttal együttműködve. Chris Petzer, a Two-a-Day Group munkatársa úgy fogalmazott, hogy a Croptracker Harvest Quality Vision-je egy új lendületet adott a Two-a-Daynek az üzleti életben, növelte a termékek kiszámíthatóságát és felgyorsította a döntéshozatalt is a csoportnál. Chris Petzer szerint a rendszert amolyan "virtuális előválogatóknak" lehet tekinteni. A Croptracker úgy gondolja, hogy a kifejleszett szkennelő platform azokban a csomagolóházakban is felhasználható lesz a hatékonyság és a termelékenység növelésére, amelyeknek rövid időn belül nagy mennyiségű gyümölcsszállítmányokkal kell megbirkóznia.

(A cikkben szereplő képek és videók a Croptracker tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?