Itt a britek legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt a britek legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
A JCB az iparban elsőként mutatta be a JCB Fastrac 4220 traktoron alapuló mobil hidrogén-utántöltő berendezését. A brit gépgyártó szerint ezzel az újítással nagymértékben megnövelhető lesz a hidrogénüzemű munka- és mezőgazdasági gépek hatékonysága.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A JCB hidrogén-utántöltője a hidrogént a helyszínen lévő pótkocsiból veszi fel, és a hidrogénnel működő munkagépekhez, például a JCB kotró-rakodójához és a Loadall teleszkópos rakodógépéhez juttatja el. Egyelőre azonban még mind a kotrórakodó, mind pedig a teleszkópos rakodógép prototípus fázisban van - írta meg a Future Farming.

A mobil hidrogén-utántöltő berendezés a gépek helyszíni feltöltésének gyors és egyszerű módját hivatott biztosítani. A JCB szerint az építőipari gépek mintegy 97%-át a munkavégzés helyszínén szokták utántölteni, ami a hidrogén üzemanyag-ellátást is hasonlóan érdekessé teheti. A cég közleménye szerint ez nem különbözik attól, amikor a gázolajat tartálykocsival viszik a gépek feltöltéséhez. Az ügyfelek már hozzászoktak a szállítható üzemanyaghoz, amely lehetővé teszi, hogy a tankolásra percek alatt sor kerüljön. Ráadásul Lord Bamford, a JCB elnöke is hitet tett a hidrogénalapú technológia mellett, amikor egy cikkben kijelentette, hogy szerinte "a hidrogén literenként háromszor több energiát tartalmaz, mint a dízel".

A Fastrac 4220 üzemanyagtöltő berendezés része a vállalat 100 millió fontos beruházásának a hidrogénmotorok gyártására irányuló projekt keretén belül. A JCB álláspontja szerint nem a fosszilis üzemanyagok jelentik a jövőt, és az elkövetkező évtizedekben a hidrogén lesz a praktikus megoldás a gépek meghajtására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?