Megszólalt a csúcsvezető: Nem több lóerő kell a mezőgazdaságba, hanem több IQ

Megszólalt a csúcsvezető: Nem több lóerő kell a mezőgazdaságba, hanem több IQ

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságnak kevesebb lóerőre és több intelligenciára lesz szüksége a jövőben - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetője a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, amely idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre. A szakember Pintér Zsolttal, a vállalat ügyvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a cég előző évi eredményeiről, idei és jövőbeli terveiről is, különös tekintettel az oktatásra és az utánpótlás-nevelésre, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Agro-Contact 2000 Kft.-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben a mezőgazdasági gépforgalom Magyarországon 320 milliárd forintot tett ki, ami látványos, több mint 33%-os növekedést jelent az előző évhez képest (2021-ben ez 233 milliárd forint volt). Ennek az egyik oka minden kétséget kizáróan a precíziós gépbeszerzéseket és a digitalizációt támogató pályázat volt - jelentette ki Pintér Zsolt, hozzátéve, hogy a támogatási határozatok teljes összege 196 milliárd forintot tett ki, 50%-os támogatásintenzitás mellett. A kiírás szerint egy vállalat legfeljebb 250 millió forintig pályázhatott, és legfeljebb 2 traktor, 1 kombájn, illetve szántóföldi permetezők, szecskázók, zöldsor és munkagépek meghatározott típusainak beszerzésére használhatta fel. A sikeres pályázóknak a határozat jogerőre emelkedésétől számított 24 hónapjuk volt arra, hogy megvalósítsák a tervezett beszerzéseket. A szakemberek várakozásai szerint ez a támogatás a jövőben is folytatódni fog.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy a pályázatban szerepelt egy olyan kitétel is, amely szerint a támogatás minimum 7%-át digitális szolgáltatásokra kell fordítani, de a jelek szerint ezt sokan nem vették túl komolyan. Érdekes adat volt, hogy az AXIÁL Kft.-vel kapcsolatban levő pályázók mintegy 40%-ának fogalma sincs a digitalizációról, és nem is akar ezzel foglalkozni. A szakember kiemelte, hogy a tavalyi év során a cég nettó forgalma 155 milliárd forint volt, ami szép eredmény, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy voltak olyan gépek, gépkapcsolatok, amelyeket nem tudtak 2021-ben leszállítani, ezek már idei év eredményébe fognak beleszámítani. A késedelmeket az okozta, hogy a tavalyi év során a gyártók nem tudtak annyi gépet leszállítani, amennyire megrendelés érkezett. A másik megfigyelt tendencia az volt, hogy a gáz- és benzinüzemű targoncák egyre inkább háttérbe szorulnak az elektromos változatokkal szemben, illetve az, hogy már nemcsak a gazdák, de a gyártók is egyre nagyobb és erősebb gépekben gondolkoznak. A vállalat  ügyvezetője azt is elmondta, hogy létrehoztak egy új céget a Fendt kombájnjainak, silózóinak és egyéb gépeinek értékesítésére, ám a traktorokat továbbra is az AXIÁL Kft. fogja értékesíteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 80 lóerő feletti nyugati traktorokból tavaly 2305 darabot adtak el 2022-ben, ebből az AXIÁL 448 egységet értékesített, vagyis a teljes mennyiség közel 20%-át. Kombájnból a vállalat 138 darabot értékesített, és további 100 egység van, amire leadták a megrendelést, de még nem tudták leszállítani, teleszkópos rakodóból pedig 107 gépet értékesítettek. Harsányi Zsolt elmondta, hogy a megváltozó klimatikus viszonyok miatt minden évben nőnek a gépek méretei, bár a tavalyi adatok első pillantásra kicsit csalókák lehetnek, mivel önmagában a gépek teljesítménye nem nőtt, ugyanis a kisebb partnerek kisebb teljesítményű gépeket vásároltak. A használt gépek értékesítése kapcsán elhangzott, hogy a tavalyi év során 1300 értékbecslést hajtottak végre, és 571 gépet adtak el, összesen 10,7 milliárd forint értékben. Ebből 146 traktor volt, 86 kombájn és 49 teleszkópos rakodó. Fontos tudni, hogy a használt gépek átlagéletkora nagyjából 2 évvel csökkent, mostanra jó állapotú, kevés üzemórás, fiatal gépek vannak bent a rendszerben, ami jó lehetőségek azoknak, akik az új gépeket nem tudják megvásárolni. Ezenkívül az is észrevehető volt, hogy a használt gépek átlagos értéke megduplázódott 2011 és 2022 között, egyre inkább a magas ár-érték arányú gépek jellemzőek ezen a területen.

Harsányi Zsolt emellett beszélt arról is, hogy a tavalyi év során több, általuk forgalmazott gép és megoldás is rangos hazai és nemzetközi díjat nyert el, így például a mAXI-NET 2.0 rendszer, ami egy országos lefedettségű korrekciós jelrendszer. Ennek a jelentősége, hogy már műholdcsoportot is lát, az amerikai GPS-t, az orosz GLONASS-t, az európa Galileo-t és a kínai Beidou-t. Míg a rendszer első változatánál 53 bázisállomás volt, most most 23 oldja meg ugyanazt, amit további 3-4 bázisállomással terveznek kibővíteni, hogy a naptevékenység által okozott zavarokat tudja kezelni.

A szakember beszélt arról is, hogy a jövőben egységes adatbázisra lesz szükség, hogy a különböző gyártók által létrehozott eszközök és megoldások kommunikálni tudjanak egymással, és a gazdák képesek legyenek együttesen is használni ezeket. 2015-21-ig 3-szorosára nőtt az agrárképzésekbe bekerültek száma. A rendezvényen az AXIÁL Kft. aláírta legújabb kizárólagos forgalmazó szerződését az Agro-Contact Kft.-vel. Ennek értelmében tovább bővül a cégcsoport gépes kínálata, ráadásul újabb magyar gyártású gépek érkeznek a palettára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?