Jön az ember nélküli mezőgazdaság

Jön az ember nélküli mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági robotok a hatékonyság és a termelékenység növelésével forradalmasítani fogják a termelést egy most megjelent elemzés szerint. A robotok képesek önállóan elvégezni különböző feladatokat, például az ültetést, a gyomirtást, a betakarítást és a termés felügyeletét. Pontos adatgyűjtéssel és elemzéssel optimalizálják az erőforrás-felhasználást és csökkentik a pazarlást is, ráadásul precízen, akár éjjel-nappal dolgoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

– írja elemzésében a Yahoo Finance. A cikk hozzáteszi: a mezőgazdasági robotok széles körű használatát a digitális mezőgazdasággal kapcsolatos tudatosság növekedése ösztönzi, mivel a gazdálkodók felismerik a fejlett technológiákban rejlő átalakító potenciált a gazdálkodási gyakorlatok modernizálásának terén.

Jobban dolgoznak, mint az ember

A mezőgazdasági robotok bevezetésének egyik fő mozgatórugója az, hogy a termelők mindinkább felismerik az általuk kínált előnyöket. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ezek a robotok automatizálhatják a munkaigényes feladatokat, csökkenthetik a gazdálkodási költségeket, és javíthatják a gazdaság általános irányítását.

A mezőgazdasági robotok automatizálják a lassú, ismétlődő és unalmas feladatokat, lehetővé téve a gazdáknak, hogy jobban összpontosítsanak az általános termelési hozamok javítására. Ide tartoznak a pilóta nélküli légi járművek (UAV) vagy drónok, fejőrobotok, automatizált betakarítási rendszerek, vezető nélküli traktorok és egyéb robotok, például a faiskolákban vagy üvegházakban használt pilóta nélküli földi járművek (UGV) robotjai, a válogató és csomagoló robotok és a gyomirtó robotok.

Előznek a vezető nélküli traktorok

A drónok várhatóan vezetik a mezőgazdasági robotok piacát, a vezető nélküli traktorok nagyfokú kereskedelmi forgalomba hozatalával azonban várhatóan a következő három-négy évben megelőzik a drónokat.

Az európai mezőgazdasági robotok piaca nagyfokú professzionalizmust és technológiai átállást mutat. A nagy gazdaságok hiánya és a kissé magasabb inputköltségek azonban csekély hátrányt jelentenek az amerikai piachoz képest.

Ezen a téren a kiemelkedő vállalatok közé tartoznak a DJI (Kína), a PrecisionHawk (USA), a Trimble Inc. (USA), a Parrot Drones (Franciaország), az AeroVironment, Inc. (USA), a Yamaha Motor Co., Ltd. (Japán), AgEagle Aerial Systems, Inc. (USA), DroneDeploy (USA), 3DR (USA) és a Sentera Inc. (USA).

Kisebb költség, nagyobb eredmény

Pontosan el tudják ültetni a magokat, műtrágyát tudnak kijuttatni és növényvédő szereket adagolni, csökkentve a hulladékot és optimalizálva az erőforrás-felhasználást. A precíziós gazdálkodás biztosítja, hogy a növények pontosan ott kapják meg a megfelelő mennyiségű inputanyagot, ahol szükség van rá, ami nagyobb hozamot és költségmegtakarítást eredményez.

A vezető nélküli traktorok várhatóan - magas áruk ellenére - széles körben terjednek majd el, mivel a munkaerőköltségek folyamatosan emelkednek, a munkaerő-hiány pedig régóta komoly probléma az ágazatban.

Európa jelentős növekedés előtt áll

A Mezőgazdasági Gépgyártók Egyesületeinek Európai Bizottsága (CEMA) szerint az európai mezőgazdasági gépek piaca jelenleg növekszik, ami várhatóan a mezőgazdasági robotok piacának növekedését is táplálni fogja.

A kormányzati támogatással kapcsolatos bizonytalanság, az alacsony mezőgazdasági jövedelmek és az Oroszországból származó importkorlátozások jelentik ugyanakkor a fő korlátozó tényezőket.

Az európai mezőgazdasági gépipar az egyik legfejlettebb a világon, és olyan globális szereplők jelenléte támogatja, mint a John Deere (USA), Small Robot Company (Egyesült Királyság), Earth Rover (Egyesült Királyság), Saga Robotics (Norvégia), CNH Industrial (Hollandia) és AGCO Corporation (USA).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?