Ez elképesztő: így csökkenthetik jelentősen a kiadásaikat az élelmes gazdák

Ez elképesztő: így csökkenthetik jelentősen a kiadásaikat az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt években világszerte jelentősen megemelkedtek a mezőgazdasági ágazat szereplőinek költségei, előbb a koronavírus-járvány, majd pedig az orosz-ukrán háború hatására. Az Egyesült Államokban az inputköltségek az ellátási láncokat érő sokkhatások miatt 80-250%-kal emelkedtek a mondott időszakban, a növénytermesztés költségei pedig rekordmagasságba emelkedtek 2022-ben. A szakértők szerint azonban a mesterséges intelligencia és a precíziós technológiák segítségével nemcsak az USA-ban, de globálisan is nagymértékben csökkenthetők lennének a termelési költségek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Arkinvest kutatása szerint a mesterséges intelligencia (AI) és a precíziós mezőgazdaság (Ag) világszerte több mint 22%-kal csökkentheti az éves mezőgazdasági működési költségeket. Az AGCO Corporation, a CNH Industrial, a Deere & Company és a Komatsu vállalatok - mások mellett - számos innovatív megoldást hoznak létre a mezőgazdasági termelékenység növelése érdekében - olvasható a Future Farming oldalán. Tavaly a John Deere bejelentette, hogy 2030-ra teljesen autonóm kukorica- és szójatermesztési rendszert kíván bevezetni, az autonóm traktorral kezdve. Egy felmérés szerint a vállalat precíziós mezőgazdasági eszközei a jövőben fontos szerepet fognak játszani a gazdaságok termelékenységének növelésében.

Hogyan lehet csökkenteni a mezőgazdasági költségeket?

A szakértők szerint a legfrissebb újításokat magukban foglaló permetezőgépek és vetőgépek, valamint az autonóm technológia kombinációja számos mezőgazdasági költséget csökkenthet. A számítások szerint a növénytermesztés során felhasztnált vetőmagok, műtrágyák és vegyszerek mennyisége közel 27%-kal csökkenhet, amely csökkenés nagyrészt a starter műtrágyák 60%-os csökkenéséből fakadhat, ugyanis ezek adják a működési költségek csaknem 3%-át. További jelentős költségmérséklés lehet a gyomirtószerek 67-80%-os csökkenése, amely a működési költségek körülbelül 12%-át teszi ki. Emellett, mivel az autonóm technológia átveszi az emberektől a szántóföldi munkát, a becslések szerint a munkaerőköltségek, amelyek a működési költségek majdnem 8%-át teszik ki, akár 85%-kal is csökkenhetnek. Végezetül a kutatások szerint a megelőző karbantartás és a hatékonyabb szántóföldi átjárások további közel 20%-kal csökkenthetik az üzemanyag-, kenőanyag-, villamosenergia- és javítási költségeket. A mesterséges intelligencia és a precíziós technológia kombinációja az alábbiakban bemutatottak szerint hektáronként 26%-kal csökkentheti a kukorica, valamint 31-31%-kal a szója és a búza termesztésének működési költségeit az Egyesült Államokban.

A technológiák globális elfogadottsága jelentős költségcsökkentő tényező lehet

Az ARK becslései szerint globálisan a gazdaságok 75-80%-a fogja ezeket a megoldásokat bevezetni. Az eltérő elfogadási arányok olyan tényezőkön alapulnak, mint a gazdaság mérete, a kapcsolódási lehetőségek és a kulturális különbségek. Ahogy a mezőgazdasági vállalatok kihasználják a különböző technológiákat, és a használat alapú üzleti modellek felé mozdulnak el - ezzel csökkentve az előzetes tőkeköltségeket és lehetővé téve a hektáronkénti díjakat -, arra lehet következtetni, hogy ha a gazdaságok 75%-a alkalmazná ezeket, úgy a mezőgazdasági üzemek működési költségei világszerte 22%-kal csökkenhetnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58