Traktorvásárlási láz Magyarországon

agrarszektor.hu
"Traktorvásárlási láz" tört ki az idén a gazdálkodók körében. A Magyar Lízingszövetség szerint az első hét hónapban a termelők 71 százalékkel több traktort vettek, mint az előző év azonos időszakában. A vásárlásokat részben a jegybank növekedési hitelprogramja, részben a vállalkozások kedvező pénzügyi helyzete generálja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyarországi autópiac épp csak kezd "magához térni", a tágabban vett járműpiac egyik kevésbé ismert szegmense, a traktorértékesítés azonban már erőteljesen bővült az idei első hét hónapban - derül ki a Magyar Lízingszövetség által közzétett adatokból.

A szövetség az MTI-hez eljuttatott összegzésében ismerteti: míg a személyautókból az idén január eleje és július vége között mintegy 40 ezer új gépkocsi talált gazdára, ami több mint 20 százalékos növekedés éves szinten, addig az idei első hét havi traktoreladás 71 százalékkal bővült az elmúlt év azonos időszakához képest. 2013 első 7 hónapjában 1874, az idei évben július végéig már 3201 traktort adtak el Magyarországon.

A szövetség statisztikái alapján az úgynevezett lassú traktorok eladása 37 százalékkal nőtt, január és július között 1446 ilyen traktor kelt el, a hagyományos traktorokból pedig 1755 darabot adtak el a kereskedők, szemben az előző év azonos időszakában értékesített 818 traktorral.

A lízingszövetség szerint a "traktorvásárlási lázban" a jegybank növekedési hitelprogramja mellett az is szerepet játszott, hogy erősödött a vállalkozások pénzügyi helyzete, és bátrabban vágnak bele ilyen - részben lízingkonstrukcióval finanszírozott - beruházásokba.

A szövetség közleménye idézi Lévai Gábort, a Magyar Lízingszövetség főtitkárát, aki elmondta: a traktorokat magukba foglaló mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott érték az idei első félévben 24 milliárd forintra rúgott, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi első félévi adathoz képest.

A mezőgép-finanszírozáson belül főszerepük van a traktorbeszerzéseknek, ezek a finanszírozott érték 54-55 százalékát adják - tette hozzá a főtitkár.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?