Újabb 200 milliárd vidékfejlesztésre: legfontosabb szempont a munkahelyteremtés

agrarszektor.hu
Mintegy 200 milliárd forint jut idén az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül vidékfejlesztésre - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a ma megrendezett sajtótájékoztatón.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor elmondta, hogy befejeződött az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) félidei értékelése, melyből kiderült, hogy az 1300 milliárd forintos keret 80 százalékát az előző kormány lekötötte, ráadásul meglehetősen aránytalan elosztásban, mivel a pénzek 60 százalékát a pályázók 5 százaléka vitte el.

Idén kiemelten támogatni kívánják a környezeti és tájgazdálkodást, és a mikrovállalkozások, apró gazdaságok számára is elérhetővé szeretnék tenni a pályázati pénzeket - tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter. Több változásra is felhívta a figyelmet a korábbi évek gyakorlatához képest, többek között az eljárásrend változtatásával, jobb ütemezéssel hirdetik meg a különböző jogcímeket, hogy ezáltal is rövidülhessen a pályázatok elbírálási ideje.

A sajtótájékoztatón felszólalt V. Németh Zsolt is, aki elsősorban a 2011-ben megnyíló ÚMVP jogcímeket ismertette. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár is hangsúlyozta, hogy a korábbi évek gyakorlatával ellentétben a legkisebb üzemméretet is támogatni szándékoznak.

Az ÚMVP III. tengelyén belül a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások mintegy 2,8 millió, főként falvakban élő lakost érinthetnek. A várhatóan májusban megnyíló jogcím 60 százalékos (elmaradott térségekben 65%) támogatást tesz lehtővé, maximum 35 millió forintig. Elsősorban technológiai fejlesztésekre, munkahelymegőrző és munkahelyteremtő beruházásokra vehető igénybe. Utóbbi célt a pályázatok elbírálásánál hangsúlyozottan figyelembe veszik - emelte ki V. Németh Zsolt.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a mikrovállalkozói pályázatok esetében is lerövidül a döntési időszak: a korábbi évek 12-13 hónapja helyett idén ennek felével lehet számolni. Az említett jogcím, a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatásokkal egyetemben központi jogcímek lettek, vagyis kikerültek a LEADER program alól.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tevékenységét érintő idei változásokról számolt a Palkovics Péter. Az MVH elnöke elmondta, hogy tegnap került sor a kérelembenyújtási felület megnyitására, melyen 2 nap alatt 171 kérelmező jelent meg.

Az új eljárásrend részeként, az úgynevezett technikai közreműködés bevezetésével egyszerűsödik a kérelemkitöltő felület használata - jelezte Palkovics. (Erről részletesen az alábbi cikkben olvashat: Technikai közreműködők is segítik idén a gazdákat)

Az MVH elnöke is kiemelte, hogy a szabályozó rendeleteknek egy hónappal a jogcím megnyitása előtt meg kell idén születniük. Ezen kívül idén 3 havi elbírálást ígér a hivatal, ráadásul a korábbi munkanapok helyett naptári napos elszámolást figyelembe véve.

További változás, hogy a nehéz helyzetbe került gazdák számára részletfizetési lehetősét nyújt az MVH, természetesen csak kérelem benyújtása esetén - hangsúlyozta Palkovics.

A beruházási pályázatokhoz kapcsolódóan korábban nem lehetett vis maiorra hivatkozni, idén azonban erre is lehetőség nyílik, így maximum egy éves határidő hosszabbítást kaphatnak a pályázók.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?