Mennyi búza terem idén az EU-ban? Elemzői vélemények

agrarszektor.hu
A brit gazdákon múlhat idén az EU búzatermése, de repcetermelésben is leelőzhetik a németeket, miután a fagyok elvitték az őszi vetés nagy részét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén az Európai Unió búzatermése 3,5 százalékkal, 131,4 millió tonnára nőhet - állítják az Európai Gabona - és Takarmánykereskedelmi Szövetség (Coceral) szakértői idei első előrejelzésükben.

A becslés pesszimistább a Strategie Grains nevű nemzetközi szervezet prognózisánál, mely 7 százalékos bővülést, összesen mintegy 135,2 millió tonnás betakarítást vár, főleg a dán, ír és spanyol termésben bízva.

Ugyanakkor Nagy-Britannia esetében a Coceral jósol jelentős, 7,6 százalékos termésbővülést, mellyel együtt 15,5 ezer tonnás lehet a szigetország betakarítása. Ezzel szemben Franciaországban - az EU legnagyobb búzatermelő országában - mindössze 2 százalékos termelésjavulást remél a szervezet, összesen 36,4 millió tonnás betakarítást jósolva, míg a második legnagyobb termelő, Németország esetében 4,7 százalékos bővülésben, 24,4 millió tonnában bízik a szövetség.

Az FCStone Group amerikai kereskedő és elemzőcég múlthéten arra figyelmeztetett, hogy idén a legtöbb nyugat-európai ország csak szerény termelésbővüléssel számolhat. Észak-Németország esetében a csapadékhiány okoz problémát, de Franciaország dél-keleti részén is kevés eső esik, ami ronthat a terméskilátásokon.

Ami az EU repcetermelését illeti, itt is a brit gazdák tehetnek szert nagyobb előnyre: a 2011-12-es gazdasági évben 5,8 százalékos bővülést, összesen mintegy 2,33 millió tonna termést vár a Coceral a szigetországban.

Ezzel szemben Németországban - az EU legfőbb termelője - 10,5 százalékos terméskiesés következhet be idén, így mindössze 5,15 milliós tonnát várnak az elemzők, köszönhetően a különösen fagyos, hó mentes időjárásnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?