Rekord magas kukorica árak: ez nem egy napos rally!

agrarszektor.hu
Kétéves csúcsra emelkedett a kukorica ára a chicagói gabonatőzsdén hétfőn, miután az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelezte: az idei termés tizennégy év óta a legalacsonyabb lesz a kedvezőtlen nyári időjárás miatt. Elemzők szerint tartós lehet az áremelkedés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A decemberi szállítású kukorica ára rekord mértékben, 8,5 százalékkal 5,73 dollárra emelkedett bushelenként (egy bushel = 25,4 kilogramm), ami a legmagasabb ár 2008. szeptember óta. Június óta 77 százalékkal drágult a kukorica - olvasható az MTI-n.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) közlése szerint a 2010/2011-es kukoricatermés 12,664 milliárd bushel lesz a világ legnagyobb kukoricaexportőr országában a korábban várt 13,16 milliárddal, és a tavalyi 13,11 milliárddal szemben.

Szűkek a készletek

Elemzők szerint a kukorica ára hamarosan eléri a hat dollárt bushelenként. Erre lehet következtetni a készlet-felhasználási arányból is (stocks-to-use ratio), mely utoljára a 90-es években volt ilyen alacsony. A világ legnagyobb kukoricatermelő országa, az Egyesült Államok esetében ez az arány a még éppen elégségesnek nevezhető 8,3 százalékról idén 6,7 százalékra zuhant.

Globálisan nézve a kukorica piacot a helyzet nem ennyire súlyos: a világ kukoricaigényének 15,8 százalékát fedezik az éves készletek. A kukorica globális készletfel-használási aránya egyébként a 2006/2007. gazdasági évben zuhant mélypontra, ekkor 15 százalék körül alakult.

Sajnos nem csak az Egyesült Államokban, de a világ második legnagyobb exportra termelő régiójában, Dél-Amerikában sem jobbak a kilátások: bár Argentínában az utóbbi időszak esőzései némi reményt ébresztettek a terméshozamot illetően, ez még nem elegendő a globális termés-kiesés ellensúlyozására.

Az USDA legutóbbi előrejelzései szerint ráadásul a 2010-11-ben a világ kukorica kereslete 25 millió tonnával emelkedni fog - ez Argentína össztermelésével egyezik meg - ami szintén nem az árcsökkenés irányában ható tényező.

Szerencsére az árak tartós emelkedése vélhetően sok gazdát késztet majd kukorica termelésének növelésére, másrészt az állattartókat más takarmánynövény használata, ami hosszabb távon helyére billentheti az árakat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?