Bizottsági figyelmeztetést kapott hazánk!

agrarszektor.hu
A Bizottság nyomatékosan felszólítja Magyarországot, hogy tegyen eleget az európai természetvédelmi jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság felkérte Magyarországot, hogy orvosolja a természetvédelmi hiányosságokat egy olyan területen, amely világszerte veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont. A projekt kapcsán nem került sor hatásvizsgálatra, ami ellentétes az uniós jogszabályokkal. A környezetvédelmi biztos, Janez Potoènik ajánlására a Bizottság ezért indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak. Ha Magyarország két hónapon belül nem rendezi a jogsértő helyzetet, a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti. 

A magyar hatóságok 2007-ben elektromos légvezeték építését engedélyezték az uniós madárvédelmi irányelv értelmében védett területnek minősülő "Felső-kiskunsági szikes puszták és turjánvidék" területén. Az 1400 m hosszú vezeték olyan területet keresztez, amely számos veszélyeztetett madárfaj, köztük a világszerte veszélyeztetett túzok (Otis tarda) élőhelye. 

A vezeték olyan területet szel át, amely korábban a túzok magyarországi védelmére létrehozott, a Bizottság által társfinanszírozott LIFE-természet program része volt. A program egyik célkitűzése a kifejlett egyedek mortalitását előidéző fő tényezők csökkentése volt, különös tekintettel a túzok hagyományos dürgő- és telelőhelyeit összekötő légi folyosót keresztező légvezetékek veszélyes szakaszainak eltávolítására. A vezeték megléte ezért e program célkitűzéseivel is összeegyeztethetetlennek tűnik.

A Bizottság 2008-ban jogsértési eljárást indított. Az ügyet ezt követően 2010 elején lezárták, miután a magyar hatóságok vállalták, hogy 2011 áprilisáig eltávolítják a légvezeték veszélyes szakaszait. A Bizottság értesülései szerint erre nem került sor, ezért uniós jogsértési eljárás keretében indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

A természet védelmét Európában két kulcsfontosságú jogszabály biztosítja: a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv. A madárvédelmi irányelv alapján a tagállamoknak az arra legalkalmasabb területeket különleges természetvédelmi területté kell minősíteniük a vadon élő madárfajok védelme érdekében. Az élőhelyvédelmi irányelv megköveteli, hogy a tagállamok jelöljenek ki közösségi jelentőségű természeti területeket a természetes élőhelytípusok védelme érdekében, valamint hogy részesítsék védelemben az irányelvben felsorolt különböző fajokat. A különleges természetvédelmi területek és a közösségi jelentőségű természeti területek együtt alkotják a védett területek Natura 2000 hálózatát, mely az EU legfontosabb eszköze a természetes élőhelyek és az ott honos állat- és növényfajok védelmére. 

A LIFE+ környezetvédelmi célú európai pénzügyi eszköz, amelynek teljes költségvetése a 2007-2013 közötti időszakban 2 143 milliárd EUR.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?