Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A borvidékek az EU borreformban meghatározott bor-termékleírásokat írnak, melyek kiemelt célja a bormarketing megalapozása, a magyar borok piaci pozicionálásának, versenyképességének segítése. A régi rendszerben a "minőségi borok", benne itthon a "védett eredetű borokkal"; a "tájborok" és az "asztali borok" merev struktúrát alkottak, és már nem alkalmazkodtak a piachoz, a fogyasztókhoz.
Ez egy olyan rendszer, amely a bor jellegéről, karakteréről kíván tájékoztatást adni. A borokat aszerint különbözteti meg, hogy a termőhely milyen hatással van az adott borra, a bor karaktere mennyire magyarázható, vagy nem magyarázható a termőhely befolyásával.
Az OEM (Oltalom alatt álló Eredet-Megjelölésű) borokat "termőhely boroknak" is nevezhetjük, mert az adott termőhely sajátosságaival és a borvidék hagyományaival, az ott élő emberek borkultúrájával magyarázható. Ilyenek pl. a tokaji szamorodni, vagy a tokaji aszú borok, az egri bikavér, az izsáki sárfehér pezsgő, a móri ezerjó, a badacsonyi, vagy a somlói fehér borok legtöbbje, a soproni kékfrankos, stb.
A másik kategória az OFJ (Oltalom alatt álló Földrajzi Jelzésű) bor, ahol a bor és a termőhely kapcsolata lazább. Ezek a borok a fajta jellemzőit adhatják vissza, éppen ezért ezeket a borokat "fajta boroknak" is nevezhetjük. A földrajzi eredet jelölésére itt a borvidékeknél nagyobb területi egységeket, térségi neveket használnak.
A harmadik kategória a legegyszerűbb, mert nincs földrajzi eredet jelölés, ezért nevezzük ezeket FJN (Földrajzi Jelölés Nélküli) boroknak. Ez esetben a pincetechnológia, a borász elképzelése érvényesül, a technológia dominál. Így az FJN borok a "birtok borok" jelzőt is viselhetik.
Mit bizonyítnak a termékleírások?
Az említett kategóriákból a termékleírás az első kettőhöz kapcsolódik, hiszen ezeknek a boroknak lesz földrajzi eredet-jelölése. OEM esetében kisebb területű, borvidéki névvel, vagy annak körzet nevével, az OFJ-nél pedig nagyobb tájegység nevével, pl. Zemplén, Duna stb. kerülnek lírásra. A termékleírásnak azt kell bizonyítani, hogy a borok és a termőhely, illetve a területhez köthető hagyományok között létezik az a kapcsolat, amit a borkategória meghatározása tartalmaz. Ha a kapcsolatot igazoljuk, tulajdonképpen azzal bizonyítjuk a földrajzi eredet jelölésének a jogosságát is, a nevek, pl. Villány, Neszmély, Mátra stb., borjogi védelme ezzel kerül megerősítésre.
A termékleírások vaskos dossziék lesznek, egy-egy földrajzi eredet-jelöléshez kapcsolódóan számos szakmai kérdésre kell kitérni. A termékelírás egyszerre egy formai, (bürokratikus, borjogi) és egy szakmai, tartalmi teljesítés. - magyarázza a Nemzeti Borakadémia Kft. szakértője.
A legfontosabb, hogy a földrajzi eredetet pontosan leírjuk, és a névhez tartozó határok megjelölésével (körzetek, települések, dűlők), felsorolásával és térképi megjelölésével igazoljuk. A második fontos terület a fajták listája, majd a szőlészeti és a borászati technológia leírása következik. A borokat, a bortípusokat nemcsak fel kell sorolni, de azok érzékszervi tulajdonságait részletesen le kell írni, hiszen ezzel bizonyítjuk a termőhely és a hagyományoknak arra tett hatását. Ezen túlmenően a borok kiszerelését, a termelés ellenőrzését is tartalmazza a termékleírás.