Hazai zöld szervezetek: több száz milliót kaptak

agrarszektor.hu
Összesen mintegy 274 millió forintnyi támogatást kaptak hazai zöld szervezetek a Norvég Alapból - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében lebonyolított pályázat záró rendezvényén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A programban 54 pályázat részesült támogatásban. Illés Zoltán hozzátette: példaértékű, hogy a társadalmi szervezetek mennyire hatékonyan használták fel a forrásokat egyebek mellett környezeti nevelésre, a környezettudatos szemlélet elterjesztésére. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium ebben az évben mintegy 181 millió forinttal támogatja a civil szervezeteket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.


2004-ben három EU-n kívüli európai ország - Izland, Liechtenstein és Norvégia - létrehozta az EGT Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű támogatási konstrukciót annak érdekében, hogy elősegítse a társadalmi és gazdasági kohézió megteremtését a kibővült EGT-ben (Európai Gazdasági Térség), így is segítve az újonnan csatlakozott országokat, köztünk hazánkat. A fent említett nem uniós tagállamok díjat fizetnek a belső piaci részvételért, ez képezi az alapját a finanszírozási rendszernek.


A támogatás teljes összegéből a tíz újonnan csatlakozott ország (továbbá Spanyolország, Portugália és Görögország) 5 éven keresztül évi 120 millió euróval részesedett, ebből Magyarországnak 10%, tehát évente 12 millió euró jutott. Az EGT Finanszírozási Mechanizmus mellett a tíz újonnan csatlakozott ország részére Norvégia kétoldalú szerződésekkel létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmust ("Norvég Alap"), amelynek teljes összege 5 éven keresztül évi 113 millió euró volt. Ebből Magyarország részesedése 13%, azaz évi 15 millió euró volt.


Magyarország tehát 5 éven keresztül a két alapból összesen évente 27 millió eurót kapott támogatásként. A támogatási formák egyike az úgynevezett pályázati alapok rendszere, aminek keretében kis költségvetésű projektek támogathatók. A pályázattal a környezettudatos gondolkodást és a fenntartható fejlődés elvének erősítését segítő programokat, tevékenységeket támogatták. A határidőre beérkezett 144 pályázat közül 54 pályázat részesült támogatásban, összesen 273 173 378 forint értékben.


A nyertes pályázatokat olyan alapítványok, egyesületek és egyéb társadalmi, civil szervezetek kapták, amelyek teljes mértékben megfeleltek a kritériumoknak, és tevékenységükkel hozzájárultak a magyar társadalom környezettudatos gondolkodásmódjának formálásához. A projektek között a környezetvédelem csaknem minden területe szerepelt. Támogatást kaptak többek között óvodai nevelési programok, a Hortobágy - mint a legnagyobb európai lakatlan terület - fényszennyezettségének csökkentése, vonuló vadmadaraink védelme és megfigyelése, továbbá a környezettudatos építkezési technológiák bemutatása és népszerűsítése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58