EP: ezeknek kell szerepelniük az élelmiszerek címkéin

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek címkéin kötelezően szerepelniük kellene a tápértékekre vonatkozó információknak, és annak is, honnan származik az adott élelmiszer - egyebek között így határozott keddi ülésén az EP környezetvédelmi bizottsága.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Keddi ülésükön a képviselők egyetértettek abban, hogy a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) olvashatóan és táblázatos formában kell a csomagoláson feltüntetni. Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat.

A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos, vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni, és a csomagoláson az ajánlott napi mennyiséget is fel kellene tüntetni.

Bizonyos élelmiszerek esetében (ezek közé tartozik a marhahús, a méz, az olívaolaj vagy a friss gyümölcsök és zöldségek) a csomagoláson meg kellene adni a származási országot. Az EP kérésére a Miniszterek Tanácsa a fenti listához még hozzátette a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúst. A szakbizottság megszavazta, hogy a húsok, a baromfi és a hal esetében a származási országot akkor is meg kell adni, ha azt valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel.

A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le. Az úgynevezett imitált élelmiszerek ügyében a képviselők leszögezték, hogy ha egy bizonyos összetevőt kicserélnek az adott termékben, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni.

A szabályozás nem terjed ki az alkoholos italokra. Az új szabályok alól mentességet élveznek még az ajándékcsomagok, a szezonális édességek, a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. A mikrovállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek sem tartoznak a szabályozás hatálya alá - tájékoztat a BruxInfo.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02