Több jogcímen kérhetnek támogatást a kertészek

agrarszektor.hu
Az egységes kérelem keretében több kertészeti támogatási jogcím esetében nyújtható be kifizetési kérelem. A kertészeti ágazatban tevékenykedő gazdálkodók kifizetési és támogatási kérelmet nyújthatnak be zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítására, kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, feldolgozóipari célú málna- és földieper termesztésére, elkülönített zöldség-gyümölcstámogatására, illetve héjas gyümölcsűek támogatására- hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Új elemként jelenik meg az egységes kérelemben az idei évtől az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, korszerű ültetvények létesítéséhez nyújtandó támogatás (a 35/2010. (IV. 9.) FVM rendelet). Itt is az egységes kérelemre vonatkozó határidő tartandó be, azonban ha a kertészeti termelő ezen jogcímre nyújtja be a kérelmét, akkor június 9-ig szankció mentesen megteheti, a támogatási határozat birtokában. Azonban, ha más jogcímre vonatkozóan, például egységes területalapú támogatást is igényel, akkor a május 16-i határidőre kell figyelemmel lenni, mivel ezen jogcím esetében is a határidőt követő benyújtás már munkanaponként 1% támogatás levonásával jár. Ennél a jogcímnél fontos tudni, hogy a kérelem benyújtásakor külön csatolni kell a papír alapú dokumentumokat!

A támogatás igénybevételének feltételei a következők voltak:

  • támogatást igénylő lehet a mezőgazdasági termelő, ha a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev. 2. rendszerének létrehozásáról és a 3037/90/EGK tanácsi rendelet, valamint egyes meghatározott statisztikai területekre vonatkozó EK-rendeletek módosításáról szóló, 2006. december 20-i 1893/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. melléklete szerinti - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (3) bekezdésének d) pontja alapján az állami adóhatósághoz bejelentett - 01.2., 01.5. alágazatba tartozó tevékenységet végez,
  • támogatást igényelhet a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy azok leányvállalatai,
  • amennyiben a mezőgazdasági üzemük mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME).
  • Ha az ügyfél induló vállalkozás, akkor a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozatban vállalnia kell, hogy legkésőbb a beruházás befejezését követő első teljes naptári évben mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME).
  • Az ültetvény területének növelése abban az esetben támogatható, ha a beruházás alapján az ültetvény területe eléri a jogcímrendeletben meghatározott, az adott fajra vonatkozó legkisebb ültetvényméretet azzal, hogy a régi és az új ültetvény együttesen egy adott megyén belüli vagy közvetlenül szomszédos megyében elhelyezkedő ültetvényt alkot.
  • Telepíteni csak certifikált kategóriájú szaporítóanyaggal lehet, a spárgatelepítés minősített vetőmagból előállított palántával történhet.

A benyújtandó Papír alapú dokumentumok az alábbiak:

  • A telepített, a kivágott és meglévő, korszerű ültetvények határvonalainak vázrajzát kell csatolni, külső töréspontjainak Egységes Országos Vetületi Rendszerben legalább 0,5 méter pontossággal megadott koordinátáinak feltüntetésével, valamint a mérésről szóló jegyzőkönyvnek a másolatát, amely tartalmazza a mért pontok által meghatározott sokszög területét, a körüljárási irányt és a kivett területeket külön koordinátalistával.
  • Az ügyfél felsőfokú kertészeti végzettségét igazoló oklevél hiteles másolatát, vagy a felsőfokú kertészeti végzettségű szaktanácsadó szolgáltatásainak igénybevételét, vagy a felsőfokú kertészeti végzettségű személyt foglalkoztatását alátámasztó megbízási szerződést vagy a munkaszerződés másolatát.

A papír alapú dokumentumokra vonatkozó benyújtási határidő: 2011. június 9.
Az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell:

  • a kötelező képzésen való részvételről szóló igazolást,
  • ha az ügyfél a parcellán belüli öntözési rendszer kiépítését, korszerűsítését is megvalósítja, az üzemeltetési vízjogi engedélyt.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02