Fokozni kell az agrárkutatásokat

agrarszektor.hu
A legfontosabb cél a mezőgazdaságban, hogy egységesebb, fenntartható rendszert alkosson a termelés, a környezetvédelem és az élelmiszerfogyasztás - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a fenntartható élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szóló nemzetközi konferencia megnyitóján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cél elérése érdekében új megközelítésekre van szükség, ezért az agrárkutatási tevékenységet fokozni, a kutatások támogatását növelni kell. Az Európa 2020 Stratégia öt célkitűzése közül az egyik a kutatás-fejlesztés feltételeinek javítása, erre az Európai Unió GDP-jének 3%-át kell fordítani. Szükség van a tudatos fogyasztói magatartás kialakítására is - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

Az államtitkár hozzátette: mindez azért fontos, mert az előrejelzések szerint 2050-re a mostanihoz képest 70 százalékkal nő a világ élelmiszerszükséglete, miközben a fosszilis energiahordozók kimerülése miatt az alternatív energiaforrások iránti kereslet is növekszik. Az élelmiszer- és az energiaipar egymással versengenek a termőföld hasznosításáért. A kétnapos találkozó legfontosabb feladata, hogy a Magyarország és az Európai Unió előtt álló fő kihívásokra választ találjon.

Az "Útban a fenntartható élelmiszerfogyasztás és -termelés felé egy forráskorlátozott világban" című konferenciát az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága a magyar EU-elnökséggel együttműködve szervezte. A rendezvény része annak a kezdeményezésnek, melyet az Európai Unió Agrárkutatási Állandó Bizottsága (SCAR) indított, hogy megoldást találjon olyan problémákra, mint a globalizáció, a klímaváltozás és a természeti erőforrások kimerülése.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon is tekintettel kell lenni arra a tényre, hogy a mezőgazdaság nem csupán áruelőállító, hanem többletfeladatokat is magára vállaló tevékenység. Így például jelentős szerepet játszik a vidéki népesség megtartásában, továbbá fenntartja a kultúrtájat, a jó környezeti állapotot és a helyi közösségeket is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03