"Megújuló","tiszta","zöld" vagy "fenntartható" energia? - szóhasználati kérdések

agrarszektor.hu
Amikor Barack Obama a jövő üzemanyagairól beszél, általában a "tiszta energia" kifejezést használja, emellett sokszor beszél "alternatív energiáról" is, viszont a "fenntartható", "zöld", "megújuló" szavakat nem sűrűn említi. Lehet, hogy ezek a szavak felcserélhetőnek hangzanak, de szakértők szerint korántsem azok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A "tiszta" kifejezés például az erőforrások szélesebb spektrumára alkalmazható, mint a "megújuló". Egy energiabiztonságról szóló tavaszi beszédében Mr Obama kijelentette, hogy 2035-re a villamosáram 80 százaléka "tiszta energiaforrásokból" fog származni, többek közt természetes gázból, nukleáris energiából és "tiszta szénből."

Russel Smith, a Texasi Megújuló Energiaközpont vezérigazgatója szerint azonban ez a "tiszta" jelző túl ködös megfogalmazás: "A szóhasználat és a szemantika fontos szerepet játszik az értelmezésben, a cégpolitikában, a végrehajtásban, a mondanivaló lényegében. Más szóval egy ilyen kifejezés használata, mint a "tiszta", arra ösztönzi az embereket, hogy az említett dologgal rögtön szimpatizálni kezdjenek, és elfogadják. Valójában ez a szó nem éppen a legmegfelelőbb a megújuló energiák témakörében, sőt, egyesek szerint a zöld marketing részeként félrevezető és csalóka is lehet."

Az USÁ-ban a 1970-es években a legtöbb féle energiaforrás, amit ma "megújulónak' titulálunk, akkoriban "napenergiának" minősült, méghozzá abból a felfogásból kiindulva, miszerint a napsugarak és a nap energiája nélkül gyakorlatilag semmi nem létezne. 1982-ben a Texasi Napenergia Társaság magazinjában még az olajra is az "ősi napenergia" kifejezést használták, mivel az olaj tulajdonképpen növényi- és állati összetevőkből állt össze évmilliók alatt, és ehhez a folyamathoz szintén szükség volt a Napra. Hosszabb távon azonban a "nap" mint energiára használt jelző alkalmatlanná vált, hiszen különálló energiaforrásként is megszületett a napenergia, szélenergia, stb. Az Amerikai Szélenergia Társaság például már 1974-ben megalakult.

A '70-es évek előre haladtával az "alternatív" jelző is egyre sűrűbben használatossá vált, és főleg az akkor fénykorát élő nukleáris energiára, valamint az újoncnak számító szél- és napenergiára használták. (Az Alternatív Energia Intézetet 1977-ben alapították.) A "megújuló" jelző később került a köztudatba, 1984-ben, a Megújuló Energiapiacok Társaság létrejöttekor. "Hogyan tiltakozhatna bárki egy olyan dolog ellen, aminek a "megújuló" szó szerepel a nevében? - veti fel a kérdést Michael J. Osborne, aki Texas első szélerőmű farmját hozta létre 1981-ben, jóval mielőtt az állam az USA vezető szélenergia-szolgáltatójává vált volna.

Ezek után sorra kerültek elő az újabb jelzők, úgy mint a 'fenntartható', a 'zöld', és az aktuális kedvenc, a 'tiszta', ami rövid, frappáns és vonzó.

Márciusi beszédében az amerikai elnök, Barack Obama 24-szer használta a "tiszta" szót az energia témakörében, a "megújulót" 8-szor, az "alternatívat"pedig 9-szer. A "zöld" és a "fenntartható" jelzők elmaradtak. V.John White, a kaliforniai Energiahatékonyság és Megújuló Technológiák Központja nevezetű cég vezérigazgatója szerint ez szimplán politikai kérdés:

"Obama a "tiszta" energiaforrásokra fókuszál, amelynek célja, hogy elérje,hogy az amerikai nemzet a felhasznált energiák jelentős részét alternatív forrásokból szerezze. A "tiszta" jelző olyan technológiákra enged asszociálni, mint a tiszta szén technológiája, amely lényege, hogy elzárja és a föld alatt tartja a keletkező szén-dioxidot, így megakadályozva a légkörbe való kijutását."

Egy másik megosztó kérdés Mr White szerint az ethanol kérdése, illetve bekategorizálása. Ellentmondásosnak tartott üzemanyagról van szó, főleg, amikor kukoricából állítják elő: megújuló energiának számít? Esetleg megújulónak, de nem fenntarthatónak? Európában hasonló dilemma alakult ki a bioüzemanyagok, például a pálmaolaj kapcsán, ami a tengerentúli földhasználatról szóló vitákba torkollott.

Érdekes, és a földrészek közti eltéréseket mutatja, hogy míg a USA jelentős és lelkes szén-, természetes gáz- és olajkitermelőnek számít, addig Európában ezek az energiaforrások sosem számítottak igazán meghatározónak, sőt,még az olajnagyhatalom Norvégia sem szeret az olajára fő energiaforrásként hivatkozni.

"Németországban nem használjuk a "tiszta" vagy "zöld" energia kifejezéseket annyira nagy mértékben. Az utóbbinak például politikai párthoz fűződő vonatkozásai vannak, amit az emberek szeretnek elkerülni." - nyilatkozta R. Andreas Kraemer, a berlini Ekológiai Intézet vezetője.

Van Európában egy másik kifejezés is, amit ott gyakorta használatos és közkedvelt, Amerikában viszont hírhedtnek és kerülendőnek számít: ez pedig a 'klímaváltozás'.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?