Augusztus 1. - Lépéskényszerben az agrárirányítás

agrarszektor.hu
A hazai termelők többsége most szembesül vele, hogy az agrártámogatási rendszerben 2012-től bekövetkező drasztikus változások miatt az állattartók döntő hányada elesik azoktól a támogatásoktól (úgynevezett top-up támogatásoktól), amelyek a régi és új tagállamok között meglévő támogatáskülönbségek - legalább részleges - kiegyenlítésére szolgálnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A top-up és ezzel együtt a termeléshez kötött támogatások megszűnése több tíz milliárd forint kivonását jelenti az ágazatból, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza az állattenyésztő ágazatok jelentős részét (különösen a tejtermelőket, húsmarha és juhtartókat), valamint egyes növénytermesztési ágazatokat is.

Drasztikus visszaesés következhet be az ágazatok kibocsátásában, ami munkahelyek megszűnésével, vidéki régiók elnéptelenedésével jár együtt. Ez szöges ellentétben áll a Nemzeti Vidékstratégiai Koncepcióban megfogalmazott azon törekvéssel, miszerint az állattenyésztés és növénytermesztés arányát helyre kell állítani és a foglalkoztató, a vidék népességmegtartó képességét segítő ágazatok helyzetét kell javítani.

A támogatások 2012-es leépülése elkerülhető lenne, ha Magyarország az
EU 17 tagállamában már hosszú évek óta alkalmazott támogatási rendszerhez igazítaná a saját rendszerét.
Az erre vonatkozó döntést legkésőbb 2011. augusztus 1-ig kellene bejelentenie Magyarországnak az EU-hoz. Ezzel a lépéssel az is biztosítható lenne, hogy az állattenyésztési ágazatok támogatottsága a Közös Agrárpolitika 2014-től várható átalakulásával se szűnjön meg.

Átmeneti, részleges megoldásra - a támogatások lényegesen csökkentett összegű folyósítására - a jelenlegi rendszer keretein belül is van lehetőség, azonban ha élni akarunk ezzel az opcióval, azt augusztus 1-ig szintén be kell jelenteni az Európai Bizottságnak. Ez a konstrukció - ami egyrészt jelentősen csökkenti a termelők támogatását, másrészt pedig bizonytalanná (előfordulhat, hogy lehetetlenné) teszi a 2013 utáni ágazati preferenciák érvényesítését - feltehetőleg csak 2 évig alkalmazható, így a termelőknek 4 év alatt 3 féle támogatási rendszerhez kell alkalmazkodniuk, ami teljesen kiszámíthatatlan viszonyokat teremt. Ráadásul 2012-től át kell térnünk az üzemi szintű szabályozásra, ami 2014-től újabb jelentős változásokon fog átesni.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a várható kedvezőtlen ágazati hatások mérséklése, valamint a hazai költségvetést érintő következmények miatt levélben kereste meg Fazekas Sándor és Matolcsy György miniszter urakat.
A MOSZ arra kéri a döntéshozókat, fontolják meg annak a lehetőséget, hogy a hazai támogatási rendszert az EU tagállamok többsége által használt struktúrához igazítsák. Ne szalasszuk el azt a lehetőséget, hogy a támogatásokat kiszámíthatóvá, 2013 után is alkalmazhatóvá tegyük.

Az érintett ágazatoknak jelen körülmények között erre óriási szüksége lenne.

Budapest, 2011. július 22.

Bővebb felvilágosítást ad: Horváth Gábor tel.: 06 1 353-1999


Dr. Máhr András tel.: 06 1 332-1153

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03