Mi vagyunk a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre

agrarszektor.hu
A székesfehérvári Hűtőipari Zrt szerint a GMO-mentességgel és állandó fejlesztéssel el lehet érni, hogy Magyarország a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre maradhasson.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mivel júliusban hűvös volt és sok csapadék esett, a kukorica érési folyamata lelassult, így a csemegekukorica-feldogozó üzemekben - így a Fevitánál is - várni kellett a hónap végéig, hogy megkezdődhessen a munka - mondta Kúthy László, a Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. (Fevita) vezérigazgató-helyettese.
Bíznak benne, hogyaz időjárás még bepótolhatja a július második felével okozott károkat.

A cég adatai szerint tavaly a rossz időjárás miatt kukoricából a 2009-es évhez képest mintegy 40-50 százalékos terméscsökkenés mutatkozott, s mára - mind Magyarországon, mind Európában - teljesen kifogytak a készletek. A piac alig várta a mostani szezon indulását, minden feldolgozott árut rögtön teherautóra is pakoltak.

A magyarországi klíma egyébként kiválóan alkalmas a csemegekukorica termesztésére; a nyersanyag termesztése és a feldolgozás jól gépesíthető, a magyarországi nyersanyag-termesztés és- feldolgozás pedig világszínvonalúvá fejlődött. a magyarországi hűtőipar teljes termelésének 35-40 százaléka a gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica, az iparág szereplői éves szinten összesen mintegy 60-65 ezer tonnát állítanak elő. A magyarországi fogyasztás viszonylag csekély, a termés nagy részét külföldön értékesítik.

Az EU összes többi államának termelése együttvéve is elmarad a magyar termeléstől. A Fevita szakemberei úgy látják: ezt az előkelő pozíciót Magyarország csak úgy tudja megtartani, ha garantálni tudják a megbízható és kiváló minőséget, garantálják a GMO-mentességet és folyamatosan fejlesztik a termelést, a minőségirányítási rendszereket.

 

forrás: fm.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03