Rengeteg a krumpli, túl alacsonyak az árak

agrarszektor.hu
Kevés olyan változékony árú élelmiszer van, mint a krumpli: az út menti árusoknál jelenleg 35 Ft egy kilógramm burgonya, a piacon 40-70 Ft között mozog, a zöldségeseknél drágább, 60-80 Ft, a bolti csomagolt pedig 100 Ft körüli. Tavaly magasabbak voltak az árak, a termelői 100-120 Ft volt kilónként, a bolti pedig volt, hogy a 300 Ft-ot is elérte

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vass Tibor őstermelőtől megtudtuk, hogy tavaly a rossz időjárás és a belvíz miatt kevés és ezért drága volt a krumpli, így sokan kedvet kaptak a termesztéshez. Idén viszont nagyon sok a burgonya a megfelelő időnek köszönhetően, így túl alacsony lett a termelői ár, az optimális 50 Ft helyett csak 30 Ft, így a ráfordítás költségeit sem fedezi. Mások arra panaszkodnak, hogy annyi idén a krumpli, hogy nem tudják eladni saját termésüket, és ha még import krumplit is behoznak, a magyar készletek eladhatatlanok lesznek - tudta meg a delmagyar.hu

Lengyelország a legnagyobb konkurensünk e téren, ott is hasonló a helyzet, túltermelés van, emiatt csak rendkívül alacsony áron adható el a krumpli.

Ilyen rapszodikus és kiszámíthatatlan burgonyaárak ritkán megfigyelhetőek, tavaly ősszel még a triplájába került mindenhol, 100-120 forintba, és ami ma 100-ba kerül az üzletekben, azért 2010-ben 300-at fizettünk. 2009-ben is drága volt a burgonya, 2007-2008-ban azonban ugyanilyen olcsóság volt, mint most, csakhogy az eltelt időben szinte megduplázódtak a szállítás és a termesztés költségei.

További gond, hogy a nagyüzemi konyhák, menzák nyáron szünetelnek, és hogy a termelők a nem tárolható, rosszabb minőségű krumplijukat is piacra dobják, így többen másodvetésben gondolkodnak, ami október végére hozna termést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?