Szlovákia mégsem gyárthat Tokajit?

agrarszektor.hu
Várhatóan mégsem születik megállapodás a szlovák-magyar, hónapok óta húzódó vitában, így Szlovákia vélhetően elveszíti a Tokaj védett eredetmegjelölést - nyilatkozta szerdán az Új Szó Online szerkesztőségének a pozsonyi agrártárca sajtóosztálya.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlés szerint a Szlovák Szabadalmi Hivatal törvényt sértett, amikor kezdeményezésére és a Tokaji Társulás kérésére - a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyása nélkül - az Unióban bejegyezték a Tokaj Szőlészeti Térség" termékleírását.
A Szlovák Szabadalmi Hivatal a szőlészetről és borászatról szóló jogszabályra hivatkozott, holott az említett törvény már nem érvényes, az illetékes tárca jóváhagyása pedig elengedhetetlen lett volna - írja a Hvg.

Ezzel a Hivatal - a törvénysértés mellett - magára vállalta a Tokaj márkanév védelmének felelősségét Szlovákiában azzal a 18 tokaji szőlőbirtokossal egyetemben, akik a társulást alkotják. "Év végéig kellett volna leadnunk a magyar féllel egyeztetett, egységes termékleírásokat, ami lehetővé tette volna, hogy Szlovákia is előállíthasson valódi "Tokajit"" - mondta Simon Zsolt miniszter. 

Végül erre nem került sor, és kérdéses, hogy a jövőben összehangolható lesz-e a szlovák Tokaji és a magyar Tokaji termékleírását, a szlovák termelés megkezdéséhez viszont ez elengedhetetlen.

Korábban Magyarország az Európai Bíróságon beperelte az Európai Bizottságot (EB), azt követelve, hogy törölje a Tokaj Szőlészeti Térség (Vinohradnícka oblast Tokaj) eredetvédett megjelölést Szlovákia számára, mivel azt jogalap nélkül jegyezte be, hiszen az EB-nek a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) elnevezést kellett volna regisztrálnia.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03