A bürokrácia csapdájába került a káptalantóti termelői piac

agrarszektor.hu
A Káli-medence déli részén található, bontásra ítélt káptalantóti termelői piac modell értékű, sikeres kezdeményezés, amit azonban elkezdett "bedarálni" a bürokrácia, mert nem tud mit kezdeni vele a hatályos jogszabályok alapján - mondta Papp Zoltán Tamás tapolcai főépítész. Úgy véli azonban, hogy van megoldás a problémára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vasárnap délelőttönként, ötödik éve működő, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő káptalantóti piacot az illetékes hatóság határozata értelmében november végéig el kellett volna bontani, visszaállítva a falu határában lévő terület eredeti állapotát szántóként. A problémát az okozza - azon túl, hogy a területet évtizedek óta nem hasznosítják szántóként -, hogy sem a falunak, sem a terület tulajdonosának nem volt arra korábban több millió forintja, hogy a település rendezési tervének megfelelően kivonja a piac területét a mezőgazdasági művelési ág alól, és vegyes területté nyilváníttassa. Márpedig működési engedélyt nem kaphat szántó-területen egy piac, és időközben a mezőgazdasági területek átminősíthetősége is szigorodott.

Harmathy Ildikó, a termelői és kézműves piac ötletgazdája és működtetője az MTI-nek elmondta, a sümegi építésügyi hatóság jövő héten tart terepszemlét, de egyelőre az sem világos, mit kellene elbontani a területen, amin elszállítható konténeres illemhelyiség található, és olyan fatákolmányok állnak, amelyek nem engedélykötelesek, tulajdonképpen természetes alapanyagból készült sátraknak minősíthetőek.

Az ötletgazda a Liliomkert névre keresztelt termelői piaccal a festői vidéken egyfajta programot és találkozóhelyet is teremteni kívánt a Balaton közelében, ahol a turisztikai szezonban művészek, zenészek is gyakran megfordulnak, és rendszeresen tartanak zenei előadásokat, gyerekprogramokat. A piacon a házi termelésű, készítésű élelmiszerek mellett kézműves és biotermékek sorát, régiségeket, használt könyveket is lehet vásárolni, itt-ott megpihenve, teát, kávét, forralt bort fogyasztva.

Miközben az eddigi sikerek azt mutatják, hogy az egészséges táplálkozás felé haladó világban nő a kereslet az ilyen típusú kezdeményezés iránt, a piac több éve küzd a hatóságokkal a fennmaradásért. Az egyebek közt biokémikusi, rákkutatói, élelmiszergyártói múlttal rendelkező Harmathy Ildikó elmondta, hasonló kis- és őstermelői piacok országos hálózatának kiépítésén fáradozik, és már a határon túlra is invitálják, hogy megossza másokkal a káptalantóti modell több éves tapasztalatait.

A piac termelőinek nagy része szövetkezetbe tömörült, és pár hónapja segítséget kért Orbán Viktor miniszterelnöktől, valamint Ángyán József államtitkártól a piac megmentéséért. Az államtitkár válaszában kifejtette, a Nemzeti Vidékstratégia Koncepció kulcsfontosságúnak ítéli a vidéki gazdaság szempontjából a helyi termelői piacok kialakítását. A méltán népszerű káptalantóti piac egyfajta mintaként szolgál más helyi piacszervezők körében, és igen pozitív hatást gyakorol a helyi gazdasági életre, turizmusra, ennek ellenére jogszerűen járt el az ügyben a bontást elrendelő hatóság - áll a válaszlevélben, amely említést tesz arról is, hogy nem kívánatos a termőföld művelésből való kivonásának gyakorlatában, hogy egyedi kivételekre legyen lehetőség. Az államtitkár közölte, a Vidékfejlesztési Minisztérium precedens értékűként kezeli a káptalantóti ügyet, és keresi a megoldást a piac fennmaradására.

Papp Zoltán Tamás térségben dolgozó tapolcai főépítész szerint - aki a piac gyakori látogatója - megoldást jelenthetne a kialakult helyzetre, ha a Káptalantótiban kialakult piacot időszakosan működő rendezvényként kezelnék, egyfajta kirakodó vásárként. Ennek alapvető feltételeit - higiénés berendezések, út, parkolás, sátorszerű standok - lehet biztosítani akár ideiglenes jelleggel is. A mezőgazdasági művelésből kivonás nem lenne szükséges, hiszen a mezőgazdasági hasznosítás lényegében megmarad, mivel többek között mezőgazdasági termelők is értékesítik itt saját áruikat. A nem engedélyköteles építmények azonnal elbonthatók, tényleges értéket nem képviselnek, és a mezőgazdasági föld bármikor beszántható marad - mutatott rá a szakember. Hozzátette, a kivonás visszafordíthatatlanul véglegesítené a nem mezőgazdasági terület-felhasználást, a mezőgazdasági termőföldalap csökkenését, függetlenül a piac jövőjétől.

A javaslatot a termelők a héten továbbították a minisztériumnak, és arra számítanak, hogy támogató útmutatás ad majd a döntéshozó hatóságoknak.

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?