Nem túl jók az agrárium kilátásai 2012-re

agrarszektor.hu
Kiszámíthatóság és szárazság - eddig ez jellemzi leginkább az idei év mezőgazdaságát. Mátyás István, a Vas Megyei Agrárkamara és az ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke szerint "jó évet zárt az agrárium, végre megértük, hogy a jó terméseredmények mellé elfogadható árak társultak", de hozzáteszi, nagyon örülnének egy kis esőnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

További gondot jelent a jelenlegi viharos politikai helyzet az Unióval, hiszen a gazdák számítanak a pályázatokra, a támogatásokra.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a meteorológusok az idei évre is szárazságot jósolnak. A talajból a jelenlegi felmérések szerint már most 200 mm csapadék hiányzik, és a helyzet egyelőre nem javul.

Emelkednek az üzemanyagárak is, a termelők pedig felvásárlási áraikból valószínűleg nehezen tudják majd kigazdálkodni a többletköltségeket.
Az állattenyésztési ágazatnak is sok nehézséggel kell majd megküzdenie: mivel ez az ágazat meglehetősen élőmunka-igényes, a munka törvénykönyvének változásai, a minimálbér emelése, valamint a kormányzat által elvárt bérkompenzáció nagy terhet ró az állattartókra. Félő, hogy tovább csökken az állatlétszám is.

Úgy tűnik, az agráriumra idén leginkább a nagy befektetés és a kis haszon lesz jellemző, valamint hogy a vásárlók idén (is) ár alapján, és nem származás, illetve minőség alapján fognak választani - írja a Agromonitor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?