SAJTÓKÖZLEMÉNY: Még javában vágják a fát az erdőkben - tájékoztat a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Nagyjából egy hónap van vissza a fő fakitermelési szezonból. Az erdőgazdálkodók ilyenkor termelik ki a legtöbb fát, azaz a fő bevételi forrásukat. Sok laikus viszont azt látja, hogy irtják az erdőt. Érdemes hát röviden áttekinteni, mi is a valóság - tájékoztat a Magyar Agrárkamara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erdőgazdálkodók legfontosabb bevételi forrása a kitermelt fa. Fakitermelésre az erdő növekedése, illetve a fatermesztési ciklus során időszakonként van lehetőség. A munka legnagyobb része az erdő vegetációs időszakán kívül, október elsejétől március végéig tart. A fakitermelést a fiatalabb korú erdők esetében elsősorban az állomány nevelése, az idősebb állományok esetében pedig inkább a faanyag kinyerése érdekében hajtják végre.

Az országban évről évre kevesebb fát vágnak ki, mint amennyi egy évben "megterem". Ez köbméterekben kifejezve a következő: 13,1 millió köbméter az évi átlagos növekedés, ebből több mint 7 millió köbmétert vágtak ki az erdészetek. Ennek következtében a fakitermelés aránya a folyónövedékhez viszonyítva a 2000. évi 62 %-kal szemben 2010-ben például 48 % volt és ma is hasonló az arány. Tehát az ország faállománya - a területnövekedése mellett - is gyarapodik. Nagyjából 2 millió hektárt borít ma erdő, melyen összességében 355-360 millió bruttó köbméternyi fa található.

Az állománynevelési munkálatok megkezdésével kivágják a kedvezőtlen adottságú, illetve a továbbnevelésre alkalmas egyedek fejlődését akadályozó, vagy kiszáradt fákat. A szakemberek ilyenkor az állományok szerkezetének javítására törekednek. Az erdőállományok növekedése során különböző beavatkozásokra van szükség, mint: tisztításra, törzskiválasztó gyérítésre, növedékfokozó gyérítésre. A vágásérettség elérésekor véghasználatra van lehetőség, ami lehet tarvágás vagy fokozatos felújító-vágás. A gyors növekedésű, jellemzően faültetvényként termesztett fafajok esetében a termesztés-technológia és a rövid vágáskor miatt nem minden erdőnevelési beavatkozást kell elvégezni, a természet közeli erdőket alkotó, lassú növekedésű fafajoknál viszont az erdőnevelési beavatkozásra akár többször is szükség lehet.

A fentiektől eltérő erdőnevelést igényelnek az úgynevezett szálaló erdők, amely erdőállományban egyszerre és együtt megtalálható minden korosztályú fa, ezért itt gyakori (3-6 évenkénti) visszatérésekkel, az egyes faegyedek nevelését célozzák a beavatkozások.

A 2009-ben hatályba lépett új Erdőtörvény nemcsak lehetővé teszi, hanem állami erdőterületen kötelezően elő is írja az úgynevezett "folyamatos erdőborítást eredményező, szálaló és átalakító" üzemmódok fokozatos bevezetését.

A fakitermelések során mindig - különösen védett területeken - ügyelni kell a természeti értékek, a védett állat- és növényfajok élőhelyének kíméletére, megőrzésére - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara Erdészeti, Halászati és Vadászati Osztálya.

Forrás: MA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?