Kevesebb nádat vágtak idén

agrarszektor.hu
Nem kedvez az időjárás a munkának, így a tervezett 300 hektár helyett körülbelül 200 hektárról tudták levágni a nádat a Velencei-tónál. Többnyire csak a partok mentén sikerült nádat vágni, a nagyteljesítményű betakarító kombájnokat mindössze hat napig bírta el a jég - írja az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napokban befejezték az aratást, öt vállalkozó és a vízügyi igazgatóság több brigádja dolgozott a tónál. A kedvezőtlen időjárás miatt haszonnádból a tervezett 270 hektár helyett 100 hektárt tudtak learatni, a vízminőségvédelmi nádvágást pedig a tervezett 51 hektár helyett 21 hektáron végezték el, továbbá a természetvédelmi területen nagyjából 50 hektáron vágták le a száraz vízinövényt - mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden.

A nádaratók munkáját az időjárás mellett az is nehezítette, hogy fokozottan ügyelniük kellett arra, ne sértsék meg az alacsony vízállás miatt víz felszíne fölött levő úgynevezett nádrizómákat, mivel azokból sarjadnak majd ki a növény fiatal hajtásai.

A Velencei-tó vízfelületét körülbelül ezer hektáron borítja nád. A teljes területet az utóbbi évtizedek nádaratáshoz kedvezőtlen időjárása miatt egyszer sem sikerült teljesen letakarítani, emiatt változó a learatott nád minősége. Azokról a területekről, amelyeket évről-évre learatnak, kitűnő minőségű nádat vágtak, a ritkán sorra kerülő részeken viszont kevésbé jó minőségű volt a vízinövény.

A nádaratás befejezése után a "takarítás" ad munkát a vízügyi igazgatóságnak. Április 30-ig ki kell takarítaniuk ugyanis a tóból a nádvágás során keletkezett, partra sodort hulladékot, törmeléket.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02