SAJTÓKÖZLEMÉNY: Quadris díjjal tüntették ki a legjobb hazai borokat

agrarszektor.hu
A Syngenta 11. alkalommal megrendezett megmérettetésére az ország borvidékeiről közel 500 nevezés érkezett. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott versenyen idén is a fehérborok domináltak, amelyek közül ebben az évben a Patricius Borház Katinka Furmint bora bizonyult a legjobbnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vörösborok közül az Egri Korona Borház Egri Kékfrankos Selection borát, a tokaji aszúborok közül pedig a Tolcsva-Bor Kft. Sajgó Pincészetének 6 puttonyos aszúját tüntették ki Quadris díjjal.

2010 az eső, 2011 pedig az aszály éve volt a hazai gazdák számára - ez nagyban megmutatkozott a hazai borok minőségében is. Míg 2010-ben a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a szakszerű növényvédelmi technológia alkalmazása mellett sem voltak gyümölcseink, addig tavaly a hőség és a szárazság miatt szinte elaszalódott a szőlő, ami megnövekedett cukortartalommal és jelentősen csökkent savtartalommal járt együtt. Így 2011-ben azok a borászok tudtak jó minőségű - fajtakarakterrel rendelkező - borokat készíteni, akik nem vártak sokáig, s még időben leszüretelték a termést.

 

Ez a tendencia a Syngenta borversenyre benevezett tavalyi borokon is jól nyomon követhető volt: a fehér és a rozé borokat kóstolva, a telt, testes borok domináltak a versenyminták között is. Az elsődleges gyümölcsaromákat csak szűkített spektrumban lehetett megtalálni. Ennek ellenére sokáig tárolható, nagy minőségű borok készültek a gondos borászok által. Az idei megmérettetésre többek között 292 fehérbort, 121 vörösbort és 63 rozébort neveztek be a hazai borászok. A vörösborokat tekintve minimum kétéves borokkal lehetett részt venni a versenyen.

A beérkezett tételeket a nevező cégek borászaiból kialakított 12 bizottság bírálta el. A verseny szakmai elismertségét és sikerét mutatja, hogy a közel 500 benevezett bor kiválónak minősíthető az elért eredmények alapján: a bírák 123 bornak arany - ebből 9-nek nagyarany -, 209-nek ezüst, 132-nek bronz minősítést ítéltek, 35 bort pedig oklevéllel díjaztak.
A nagyarany minősítésű borok közül a legjobbakat Quadris díjjal ismerték el, amelyet a fehérborok közül a Patricius Borház Katinka Furmint bora, a vörösborok közül az Egri Korona Borház Egri Kékfrankos Selection bora, a tokaji aszúborok közül pedig a Tolcsva-Bor Kft. Sajgó Pincészetének 6 puttonyos aszúja vihetett haza.

A tokaji borok két kategóriában is győztek. Ez is az évjárat sajátosságainak tulajdonítható, hiszen a tokaji borok savgerince mindig robusztusabb, mint más borvidékek borai.


"Az eredmények azt tükrözik, hogy a termelők a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni, s így a borásznak is könnyebb dolga van a megfelelő feldolgozási és borkészítési technológia kiválasztásánál. A két terület - a növényvédelem és a borászat - gondos, összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásánál, s tovább nőhet a magyar borok elismertsége nemzetközi szinten is" - mondta el Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója a borverseny siófoki díjátadóján.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02