A spanyol eper nem magyar szamóca!

agrarszektor.hu
Becsapják a fogyasztókat azok az árusok, akik a spanyol, az olasz, vagy más mediterrán területről érkezett földiepret hazaiként árulják - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Aki ilyennel találkozik, jelentse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen hívható 06 80/263-244-os számán. A hazai szamóca szezonja csak májusban kezdődik, így aki most vásárol magyar feliratú gyümölcsöt, az biztos, hogy nem hazai termékhez jut.

Az utóbbi napokban az üzletekben és a piacokon magyarként árulják a Spanyolországban, vagy Olaszországban termesztett földiepret, pedig a hazai, fólia alatt termesztett gyümölcs csak május első felében, a szabadföldi termesztésű - az időjárási körülményektől függően - pedig május közepe és június harmadik hete között lesz kapható.

A külföldről behozott termékek hazaiként feltüntetésével megtévesztik a fogyasztókat, akik a hazai, kiváló minőségű, zamatos, illatos szamócára számítanak. Az importgyümölcs nem versenyezhet a magyar termés minőségével. A hazai klimatikus viszonyok között, magyar földön termesztett szamócafajták kiválóak, íz-,illat-, élvezeti értékük miatt szeretik a vásárlók. Ezt használják ki azok az importőrök és árusok, akik jóval a szezon előtt próbálják magyarként eladni a külföldi termékeket. Ezzel nemcsak itthon, de határainkon kívül is - amennyiben az átcsomagolt, átcímkézett külföldi árut magyarként kínálják - rontják a magyar termékek hitelét.

A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács fontosnak tartja, hogy a magyar fogyasztók ismerjék meg a hazai termékek érési idejét, azaz hogy melyik gyümölcs vagy zöldség mikor vásárolható.
Például a hazai földieper-szezon május közepén kezdődik csak, így a most ekként árult gyümölcs biztos, hogy - a teljes érettségi szint elérése előtt leszedett - kisebb élvezeti értékű, külföldi termés.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?